Jar prepukla v plnej kráse, príroda sa prebúdza a všade naokolo začína hýriť svojimi typickými farbami. Tak ako postupne vyradzujeme z nášho šatníka hrubé vrstvy oblečenia, nahrádzame aj v kuchyni hutné a hrejivé jedlá čerstvými a ľahkými surovinami. Talianska panzanella vás hneď hodí na jarnú vlnu.
Talianska panzanella hrajúca jarnými farbami
Dnes si zájdeme pre inšpiráciu do Talianska a pripravíme si krásny a farebný šalát, ktorý okrem toho, že výborne chutí, poteší aj oko svojou farebnosťou a je rýchly na prípravu. Zabudnite na všetky šaláty, ktoré ste doteraz jedli! Panzanella je plná sladučkých šťavnatých paradajok, voňavej bazalky a chrumkavého chleba. Pridajte kvalitný olivový olej a krémovú mozarellu a nebudete sa vedieť odtrhnúť od taniera a panzanella sa stane obľúbeným letným obedom.
- Rúru si zohrejeme na 200 °C. Chlieb natrháme na kúsky veľkosti sústa.
- Rozložíme na plech, pokvapkáme olivovým olejom, posolíme, okoreníme a rukami premiešame.
- Vložíme do rúry a pečieme 10 -15 minút do zlata a chrumkava.
- Medzitým si pripravíme väčšiu misku, paradajky rozkrojíme a každú polku rozštvrtíme. Vložíme do misky a rukami ich rozmačkáme tak, aby sme z nich dostali čo najviac šťavy, ale zároveň chceme ponechať kúsky paradajok.
- K paradajkám pridáme olivový olej, vínny ocot a citrónovú šťavu. Jemne osolíme a okoreníme a premiešame.
- Jarnú cibuľku nakrájame na tenké kolieska a vložíme do misky.
- Väčšinu bazalky nakrájame na jemné prúžky. Spolu s olivami a prepláchnutými kaparami tiež primiešame k paradajkovému základu.
- Cherry paradajky rozkrojíme na polovice, mozarellu vyberieme z nálevu a nakrájame na tenké plátky.
- Chlieb vyberieme z rúry a necháme mierne vychladnúť. Ešte teplé kúsky chleba pridáme do misky a opatrne rukami premiešame, tak, aby šťava z paradajok obalila každý kúsok chleba. Nakoniec pridáme nakrájané cherry rajčiny.
- Šalát panzanella rozdelíme na taniere, obložíme plátkami mozarelly a lístkami bazalky. Pokvapkáme olivovým olejom a navrch namelieme trošku čierneho korenia.