cuketová polievka

Jemná krémová cuketová polievka – rýchlo pripravíte a dobre si pochutnáte

 | 

93

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
Ingrediencie

Cuketa je dokonalá zelenina – netreba pri nej špekulovať a zdĺhavo ju pripravovať. Hodí sa na varenie, pečenie, zapekanie. Výborná, rýchla a jednoduchá  je aj naša hustá cuketová polievka.

Rýchla cuketová polievka

Maslo a smotana dodajú jemnosť, zemiaky správne zahustia (len treba vyberať varný typ C alebo D), cesnak dodá pikantnosť, citrónová šťava pozdvihne chuť a kôpor tomu dodá korunu.

Postup
  1. Jemne nakrájanú cibuľu dozlatista osmažíme na masle.
  2. Pridáme na malé kúsky nakrájanú cuketu a zemiaky nakrájané na kocky a všetko spolu krátko osmažíme.
  3. Prilejeme liter vody, osolíme, okoreníme a dochutíme nastrúhaným muškátovým orieškom. Polievku varíme asi 20 minút na miernom ohni.
  4. Potom pridáme roztlačený cesnak a polievku dohladka rozmixujeme.
  5. Pridáme smotanu, citrónovú šťavu a všetko krátko prevaríme. Podľa chuti môžeme ešte doliať vodu.
  6. Uvarenú polievku ozdobíme nasekaným kôprom a podávame.

Cuketu nájdete takmer celoročne v obchodoch. Aj keď u nás sme skôr zvyknutí používať tradičnú tekvicu, cuketa má tiež svoje čaro a pracuje sa s ňou jednoduchšie. Aj keď mnoho ľudí ju porovnáva s uhorkou, pravdou je, že s tekvicou sú ako „sestry“. V kuchyni ju môžeme používať na mnoho spôsobov.

Cuketa

Obsahuje cca 90% vody, vitamíny A, B, C, minerály horčík, vápnik, železo, draslík, fosfor a vlákninu. Aktivizuje bunkový metabolizmus, pomáha udržiavať štíhlu líniu, pôsobí odvodňujúco, pomáha vyplavovať toxíny a podporuje trávenie. Má tiež antibakteriálne účinky, posilňuje svaly a srdce a zlepšuje činnosť mozgu. Medzi pravidelné pokrmy by mala patriť pri cukrovkároch či ľudí s dnou, reumou a problémami s obličkami.

Je účinná zbraň aj v boji s podkožným tukom. Má málo kalórií, veľa výživných látok, ktoré podporujú telo a organizmus a podporuje spaľovanie tukových zásob. Zaraďte ju do jedálnička a uvidíte rozdiel.

 

Ako nalákať vaše dieťa na zdravé stravovanie?

Prečo by ste mali piť čistú vodu?

Malé deti sú veľmi vyberavé. Niektoré nezjedia cestoviny, iné ryžu, ďalšie zase nedá do úst ovocie a zeleninu. Vy ale chcete, aby bolo zdravé a podľa toho sa aj stravovalo. Ako to ale docieliť?

Čítať ďalej

Asi všetci vieme, že aby sme prežili, potrebujeme vodu. Prečo ale? Prečítajte si, aký veľký dopad má pravidelné pitie čistej vody na náš organizmus.

Čítať ďalej