Čerstvý špenát recept

Čerstvý špenát recept: jahody a špenát v šaláte?

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Suroviny pre 4 osoby:

  • 4 veľké hrste mladých „baby“ špenátových listov
  • 20-25 väčších jahôd
  • 4 malé uhorky (nakladačky) alebo 1 šalátová uhorka
  • 150 g fety alebo podobného balkánskeho syra
  • 2 lyžičky chia semienok
  • 2 lyžičky nasucho opečeného sezamu
  • 4 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžica octu balsamico
  • 1 lyžica tekutého medu
  • 1 lyžica hrubozrnnej horčice
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Tip 1: Šalát môžete podávať aj kúskom opečenej bagety, zasýti vás.

Tip 2: Namiesto chia semienok môžeme použiť  celý mak.

Ingrediencie

Suroviny pre 4 osoby:

  • 4 veľké hrste mladých „baby“ špenátových listov
  • 20-25 väčších jahôd
  • 4 malé uhorky (nakladačky) alebo 1 šalátová uhorka
  • 150 g fety alebo podobného balkánskeho syra
  • 2 lyžičky chia semienok
  • 2 lyžičky nasucho opečeného sezamu
  • 4 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžica octu balsamico
  • 1 lyžica tekutého medu
  • 1 lyžica hrubozrnnej horčice
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Tip 1: Šalát môžete podávať aj kúskom opečenej bagety, zasýti vás.

Tip 2: Namiesto chia semienok môžeme použiť  celý mak.

Čerstvý špenát recept: napadlo vás niekedy spojiť jahody a špenát, ako základné ingrediencie v jednom jedle? Že nie? Tak to rozhodne vyskúšajte, napríklad v takomto jednoduchom, ale rafinovanom letnom šaláte.

Čerstvý špenát recept: môžu byť jahody a špenát v letnom šaláte spolu? Samozrejme, aj feta syr

Budete prekvapení, ako rýchlo si vás nová kombinácia podmaní. Špenát a jahody ako základ novinky, o jemnosť sa postará krémová feta a obľúbené chia semienka šalát oživia svojou chrumkavosťou. Nečakajte a vyskúšajte.

Postup
  1. Špenátové listy dôkladne opláchneme vo vode a osušíme. Jahody odstopkujeme a každú prekrojíme na polovice, prípadne štvrtinky. Uhorky ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska.
  2. Špenát rozložíme na taniere, pridáme jahody, uhorku a nadrobený syr feta.
  3. Zálievku si pripravíme z olivového oleja, citrónovej šťavy, balsamica, medu a horčice. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením.
  4. Všetko nalejeme do malého zaváraninového pohárika, pridáme lyžičku chia semienok a všetko spolu poriadne pretrepeme.
  5. Zálievkou pokvapkáme šalát a nakoniec posypeme zvyšnými chia semienkami a sezamom.
Tento šalát môže byť chutnou súčasťou vašej dennej dávky zdravia

Nezabúdajme, že najlepšie vitamíny sú vitamíny v potravinách

Najviac železa je v červenej (cvikla, paradajky) a zelenej zelenine (rukola, špenát, polníček) a tá nám najviac chutí v podobe šalátov s citrónovou alebo limetovou šťavou, či jablčným octom. Dekorujeme vňaťami a bylinkami, ktoré sú opäť bohatým zdrojom železa.  V zime si zasa doprajme šaláty zo strukovín (železo), či už teplé alebo studené v kombinácii napr. s pečenou repou či paradajkami (železo) s jablčným octom (C). Viac tu: Vitamíny v potravinách pre naše zdravie