tartaletky

Tartaletky s bazovým želé a lahodné jahody

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Suroviny na 12 kúskov s priemerom cca 8 cm

Na cesto:

Na krém:

  • 400 ml plnotučného mlieka
  • 1 vrecúško vanilkového pudingu (odoberte 1 lyžicu na želé)
  • 2 lyžice domáceho vanilkového cukru

Na bazové želé:

  • 150-200 ml vody
  • 50-80 ml bazového sirupu (podľa chuti)
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžica vanilkového pudingu
  • 12 stredne veľkých jahôd

Náš tip:

  • Košíčky si takto môžete pripraviť aj deň dopredu.
  • Ak chceme nadýchanejší a jemnejší krém, môžeme uvariť puding hustejší a po úplnom vychladnutí ho  premiešame s vyšľahanou šľahačkou.
  • Ak nemáte doma malé tartaletkové formičky, dobre poslúži aj klasický plech na mafiny.
  • Ak radi pečiete takýto druh koláčikov je dobré mať doma odložené suché strukoviny napr. cícer alebo staršiu fazuľu, ktorú používame len na pečenie.

Bazové želé:

  • Vodu zmiešame s bazovým sirupom, cukrom a pudingovým práškom a za stáleho miešania privedieme k varu, keď želé zhustne (malo by mať konzistenciu pudingu) odstavíme a necháme trošku vychladnúť a potom ním opatrne prelejeme tartaletky.

jahody

 

Ingrediencie

Suroviny na 12 kúskov s priemerom cca 8 cm

Na cesto:

Na krém:

  • 400 ml plnotučného mlieka
  • 1 vrecúško vanilkového pudingu (odoberte 1 lyžicu na želé)
  • 2 lyžice domáceho vanilkového cukru

Na bazové želé:

  • 150-200 ml vody
  • 50-80 ml bazového sirupu (podľa chuti)
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžica vanilkového pudingu
  • 12 stredne veľkých jahôd

Náš tip:

  • Košíčky si takto môžete pripraviť aj deň dopredu.
  • Ak chceme nadýchanejší a jemnejší krém, môžeme uvariť puding hustejší a po úplnom vychladnutí ho  premiešame s vyšľahanou šľahačkou.
  • Ak nemáte doma malé tartaletkové formičky, dobre poslúži aj klasický plech na mafiny.
  • Ak radi pečiete takýto druh koláčikov je dobré mať doma odložené suché strukoviny napr. cícer alebo staršiu fazuľu, ktorú používame len na pečenie.

Bazové želé:

  • Vodu zmiešame s bazovým sirupom, cukrom a pudingovým práškom a za stáleho miešania privedieme k varu, keď želé zhustne (malo by mať konzistenciu pudingu) odstavíme a necháme trošku vychladnúť a potom ním opatrne prelejeme tartaletky.

jahody

 

Recept práve pre túto chvíľu! Ak chcete využiť naplno, čo nám júnová sezóna prináša, pripravte si tartaletky, kde hlavnú úlohu majú jahody a baza.

Tartaletky, v ktorých hlavnú úlohu hrajú jahody a bazový sirup

Júnová senzácia je samozrejme baza, ktorá kvitne práve teraz a v neposlednom rade jahody, ktorých nikdy nie je dosť. Baza je jeden z najzdravších darov prírody, ktorý je nám k dispozícii v neobmedzenom množstve. Takže keď máme možnosť natrhať si voňavé bazové kvety, neváhajme! Bazové kvety sú plné vitamínu C, organických kyselín, flavonoidov a mnoho ďalších prospešných látok. Okrem výborného sirupu si môžeme z bazových kvetov nasušiť čaj, ktorý je výborný v boji s chorobami z prechladnutia. Vyvoláva potenie, ničí hnilobné baktérie, čistí zahlienené priedušky. Nezabudnime však bazu zbierať z kríkov, ktoré rastú mimo hlavných ciest, najlepšie pri prechádzke po lúke, alebo pri vode. Z bazového sirupu a sladkých jahôd si dnes pripravíme roztomilý dezert, ktorému nikto neodolá. Navyše je ľahučký, ako stvorený na leto!

Postup
  1. Do kuchynského robota nasypeme múku, práškový cukor, štipku soli, žĺtok a na kocky nakrájané studené maslo. Rýchlo premixujeme, aby sa všetky suroviny spojili, prilejeme trošku mlieka, opäť premixujeme, ale len krátko.
  2. Cesto preložíme na pracovnú dosku a rukami rýchlo spracujeme do gule. Rozdelíme na 2 časti, dlaňou ich sploštíme, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky na pol až trištvrte hodinu. Cesto môžeme spracovať aj ručne, ale pracujeme rýchlo, aby sa krehké cesto príliš nepremiesilo, inak bude po upečení tvrdé.
  3. Rúru zohrejeme na 180 °C. Cesto vyberieme z chladničky, a každé vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku 2-3 mm. Pohárom povykrajujeme kruhy s priemerom asi 8 cm.
  4. Formičky na tartaletky vymastíme troškou masla. Do každej formičky položíme koliesko cesta a prstami jemne popritláčame na dno a boky a vystelieme tak cestom celú formičku. Formičky aj s cestom vložíme ešte na pár minút do chladničky.
  5. Keď je rúra vyhriata, vyberieme ich z chladničky, dno každej tartaletky popicháme vidličkou, zaťažíme kúskom pečiaceho papiera (alebo papierovým košíčkom) a hrsťou suchých strukovín.
  6. Formičky s cestom uložíme na plech a pečieme 10-13 minút, potom odstránime papier s fazuľou a dopečieme asi 5 minút, alebo kým nie je povrch zlatý a chrumkavý. Vyberieme a necháme mierne vychladnúť, potom košíčky opatrne (sú krehké) vyklopíme z foriem a necháme úplne vychladnúť.
  7. Na krém rozmiešame v mlieku pudingový prášok, vanilkový cukor a uvaríme puding. Preložíme do misky, povrch zakryjeme fóliou, aby sa nám nevytvorila suchá koža a necháme mierne vychladnúť.
  8. Vlažný puding premiešame a pomocou lyžice ním naplníme pripravené košíčky. Umyté jahody nakrájame na tenké plátky. Poukladáme na krém a zalejeme bazovým želé. Pred podávaním necháme stuhnúť v chladničke a ozdobíme lístkom mäty alebo bazovým kvietkom.