Recept práve pre túto chvíľu! Ak chcete využiť naplno, čo nám júnová sezóna prináša, pripravte si tartaletky, kde hlavnú úlohu majú jahody a baza.
Tartaletky, v ktorých hlavnú úlohu hrajú jahody a bazový sirup
Júnová senzácia je samozrejme baza, ktorá kvitne práve teraz a v neposlednom rade jahody, ktorých nikdy nie je dosť. Baza je jeden z najzdravších darov prírody, ktorý je nám k dispozícii v neobmedzenom množstve. Takže keď máme možnosť natrhať si voňavé bazové kvety, neváhajme! Bazové kvety sú plné vitamínu C, organických kyselín, flavonoidov a mnoho ďalších prospešných látok. Okrem výborného sirupu si môžeme z bazových kvetov nasušiť čaj, ktorý je výborný v boji s chorobami z prechladnutia. Vyvoláva potenie, ničí hnilobné baktérie, čistí zahlienené priedušky. Nezabudnime však bazu zbierať z kríkov, ktoré rastú mimo hlavných ciest, najlepšie pri prechádzke po lúke, alebo pri vode. Z bazového sirupu a sladkých jahôd si dnes pripravíme roztomilý dezert, ktorému nikto neodolá. Navyše je ľahučký, ako stvorený na leto!
- Do kuchynského robota nasypeme múku, práškový cukor, štipku soli, žĺtok a na kocky nakrájané studené maslo. Rýchlo premixujeme, aby sa všetky suroviny spojili, prilejeme trošku mlieka, opäť premixujeme, ale len krátko.
- Cesto preložíme na pracovnú dosku a rukami rýchlo spracujeme do gule. Rozdelíme na 2 časti, dlaňou ich sploštíme, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky na pol až trištvrte hodinu. Cesto môžeme spracovať aj ručne, ale pracujeme rýchlo, aby sa krehké cesto príliš nepremiesilo, inak bude po upečení tvrdé.
- Rúru zohrejeme na 180 °C. Cesto vyberieme z chladničky, a každé vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku 2-3 mm. Pohárom povykrajujeme kruhy s priemerom asi 8 cm.
- Formičky na tartaletky vymastíme troškou masla. Do každej formičky položíme koliesko cesta a prstami jemne popritláčame na dno a boky a vystelieme tak cestom celú formičku. Formičky aj s cestom vložíme ešte na pár minút do chladničky.
- Keď je rúra vyhriata, vyberieme ich z chladničky, dno každej tartaletky popicháme vidličkou, zaťažíme kúskom pečiaceho papiera (alebo papierovým košíčkom) a hrsťou suchých strukovín.
- Formičky s cestom uložíme na plech a pečieme 10-13 minút, potom odstránime papier s fazuľou a dopečieme asi 5 minút, alebo kým nie je povrch zlatý a chrumkavý. Vyberieme a necháme mierne vychladnúť, potom košíčky opatrne (sú krehké) vyklopíme z foriem a necháme úplne vychladnúť.
- Na krém rozmiešame v mlieku pudingový prášok, vanilkový cukor a uvaríme puding. Preložíme do misky, povrch zakryjeme fóliou, aby sa nám nevytvorila suchá koža a necháme mierne vychladnúť.
- Vlažný puding premiešame a pomocou lyžice ním naplníme pripravené košíčky. Umyté jahody nakrájame na tenké plátky. Poukladáme na krém a zalejeme bazovým želé. Pred podávaním necháme stuhnúť v chladničke a ozdobíme lístkom mäty alebo bazovým kvietkom.