zapekaný baklažán

Zapekaný baklažán s bulgurom a uhorkovým šalátom

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 4 väčšie baklažány
  • 5-6 veľkých mäsitých paradajok
  • 2 cibule (hľadajte v letáku BILLA)
  • 2-3 pikantné papriky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cuketa
  • soľ, mleté čierne korenie
  • sušené oregano
  • olivový olej
  • zväzok petržlenovej vňate
  • 1 šálka suchého bulguru
  • 1 kocka slepačieho bujónu
  • Na uhorkový šalát:
  • 1 veľká šalátová uhorka
  • pár vetvičiek čerstvej mäty
  • 400 hustého bieleho jogurtu
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 PL olivového oleja
Tip:
  1. pre plnšiu chuť môžeme pred zapekaním posypať baklažány strúhaným syrom, napr. mozzarellou, alebo parmezánom
  2. baklažány prepečte úplne domäkka, aby sa dala dužina jesť lyžicou, vtedy bude chutiť najlepšie.

Zapekaný baklažán výborne chutí aj vlažný.

zapekaný baklažán

Ingrediencie
  • 4 väčšie baklažány
  • 5-6 veľkých mäsitých paradajok
  • 2 cibule (hľadajte v letáku BILLA)
  • 2-3 pikantné papriky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cuketa
  • soľ, mleté čierne korenie
  • sušené oregano
  • olivový olej
  • zväzok petržlenovej vňate
  • 1 šálka suchého bulguru
  • 1 kocka slepačieho bujónu
  • Na uhorkový šalát:
  • 1 veľká šalátová uhorka
  • pár vetvičiek čerstvej mäty
  • 400 hustého bieleho jogurtu
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 PL olivového oleja
Tip:
  1. pre plnšiu chuť môžeme pred zapekaním posypať baklažány strúhaným syrom, napr. mozzarellou, alebo parmezánom
  2. baklažány prepečte úplne domäkka, aby sa dala dužina jesť lyžicou, vtedy bude chutiť najlepšie.

Zapekaný baklažán výborne chutí aj vlažný.

zapekaný baklažán

Zapekaný baklažán  je výborné bezmäsité jedlo, inšpirované tureckým plneným baklažánom. V tomto recepte spotrebujete úrodu letnej zeleniny, paprík, paradajok aj cukiet.  Ako prílohu vyskúšajte tentokrát pšeničný bulgur.

Zapekaný baklažán – skvelá letná pochúťka

Bulgur je populárny hlavne v Stredomorí, Turecku, severnej Afrike a krajinách stredého východu. Postupne sa udomácňuje aj  v našich zemepisných šírkach, čo je dobre, pretože jet o výborná potravina, na prípravu podobná ryži, i keď chuť je odlišná. Príprava bulguru je skutočne veľmi jednoduchá a rýchla, preto ho ocenia všetky zaneprázdnené ženy, ktoré potrebujú navariť za pár minút.

Postup
  1. Rúru zohrejeme na 200 °C.
  2. Baklažány umyjeme, na niekoľkých miestach prepichneme nožom a vložíme do hlbšieho pekáča. Pečieme do mäkka, podľa veľkosti baklažánov to môže trvať  hodinu, až hodinu a pol.
  3. Medzitým si pripravíme náplň: Cibuľu nakrájame na tenké plátky, paradajky ošúpeme a nakrájame na kocky, papriku na pásiky. Cesnak nasekáme nadrobno. Cuketu rozpolíme, vydlabeme semienka a zvyšok nakrájame na plátky.
  4. Na olivovom oleji speníme cibuľu, pridáme cesnak, a papriku. Spolu opekáme 5-10 minút. Pridáme cuketu a potom paradajky. Posolíme, okoreníme a ochutíme sušeným oregánom. Podlejeme troškou vody a dusíme asi 10 minút, kým sa neodparí tekutina. Odstavíme.
  5. Upečený baklažán skontrolujeme, mal by byť úplne mäkký, až sa takmer rozpadať. Vyberieme, stred nakrojíme a roztvoríme. Na sitku necháme odkvapkať prebytočnú tekutinu. Potom baklažány vrátime na plech a naplníme paradajkovovu zmesou. Dáme zapiecť ešte na 10 minút.
  6. Baklažány necháme mierne vychladnúť a medzitým si pripravíme bulgur.Na dvoch lyžiciach olivového oleja opečieme bulgur /nepremývame/ do zlata – získa výbornú orieškovú chuť. Zalejeme dvojnásobným množstvom vody a pridáme kocku bujónu. Privedieme k varu, stiahneme na minimum a varíme až kým bulgur nevstrebe všetku tekutinu. Odstavíme ale necháme ešte dôjsť pod pokrievkou.
  7. Uhorku nastrúhame nahrubo, osolíme okoreníme, pridáme pretlačený strúčik cesnaku, jogurt, lyžicu olivového oleja a nasekanú čerstvú mätu. Premiešame a necháme chvíľu odstáť v chladničke.
  8. Baklažán naservírujeme na tanier spolu s bulgurom, posypeme sekanou petržlenovou vňaťou a podávame k nemu uhorkový šalát.

Bulgur

Základom bulguru je pšeničné zrno a jet o vlastne predvarená nalámaná celozrná pšenica. Chuťovo pripomína niečo medzi pšenicou a orieškami.  Podľa toho, ako sa pri spracovaní láme, sú u nás známe tri druhy bulguru: jemne mletý (podobý kuskusu, stačí ho zapariť viracou vodou a je pripravený k použitiu, napr. do šalátov), stredne hrubý (výborný ako príloha, alebo si z neho môžte uvariť mliečnu kašu), a nahrubo mletý (ten je výborný ako príloha, varí sa podobne ako ryža).

Keďže je bulgur chuťovo neutrálny, dá sa použiť aj nasladko, napr. je z neho výborná raňajková kaša.