cuketový šalát

Cuketový šalát z grilu s orieškovým pestom

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

4 porcie:

  • 4 menšie žlté cukety
  • 4 zelené baby cuketky (asi 12 cm dlhé)
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • 4 červené papriky najlepšie kápie
  • 200 g mäkkého kozieho, alebo ovčieho syra
  • kúsky bagety alebo pečiva
Na pesto:
Tip:
  • Ak zeleninu ugrilujete na vonkajšom grile, bude šalát chutiť ešte lepšie!
  • Do horúcej rúry vložíme pod gril kúsky bagetky alebo pečiva a opečieme do zlata. Ešte teplé potrieme zvyškom pesta a podávame so šalátom.
Ingrediencie

4 porcie:

  • 4 menšie žlté cukety
  • 4 zelené baby cuketky (asi 12 cm dlhé)
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • 4 červené papriky najlepšie kápie
  • 200 g mäkkého kozieho, alebo ovčieho syra
  • kúsky bagety alebo pečiva
Na pesto:
Tip:
  • Ak zeleninu ugrilujete na vonkajšom grile, bude šalát chutiť ešte lepšie!
  • Do horúcej rúry vložíme pod gril kúsky bagetky alebo pečiva a opečieme do zlata. Ešte teplé potrieme zvyškom pesta a podávame so šalátom.

Leto, to nie je len uhroková sezóna, ale aj cuketová.  Záhradkári to poznajú, keď začnú rodiť cukety, každá rada na ich spracovanie je dobrá. Našťastie je to variabilná zelenina, ktorá chutí výborne v plackách, v prívarkoch, zapekaná, grilovaná, dokonca sa dá zakomponovať do sladkých koláčov. A skúsili ste už cuketový šalát?

Cuketový šalát – vyskúšajte aj najemno nastrúhanú baby cuketu

Najlepšie chutia mladé jemné cuketky, ktoré môžeme konzumovať aj surové. Čím sú staršie a väčšie, tým strácajú svoju sladkú jemnú chuť. Na náš šalát sa hodia práve mladé a chrumkavé kúsky. Keď teda mate nadbytok cukín a omrzeli vás už placky či prívarky, vyskúšajte tento ľahký a predsa sýty cuketový šalát.

Postup
  1. Papriky umyjeme a na niekoľkých miestach prepichneme nožom. Dáme na plech a vložíme do rúry na 200 °C pod gril. Papriku grilujeme z každej strany až je celá takmer čierna.
  2. Vyberieme a vložíme do misky, zakryjeme fóliou alebo vložíme do plastového vrecka. Necháme vychladnúť asi 20 minút. Potom vyberieme, stiahneme čiernu šupku a odstránime semienka. Nakrájame na tenké prúžky.
  3. Žlté cukety nakrájame na polcentimetrové plátky a potrieme z oboch strán olivovým olejom.
  4. Grilovaciu panvicu zohrejeme a plátky na nej z každej strany opečieme do zlata. Vyberieme na dáme bokom k paprike.
  5. Z mäty, bazalky, orieškov, parmezánu a syra vymixujeme hladké pesto, ochutíme citrónovou šťavou, mletým čiernym korením a ak treba aj soľou.
  6. Na tanier naservírujeme kúsky grilovanej cukety a papriky, osolíme a okoreníme. Škrabkou na zemiaky nakrájame tenké plátky zelenej baby cuketky a tiež pridáme na tanier.  Na vrch nadrobíme kozí alebo ovčí syr a pokvapkáme pestom.  Môžeme pre efekt ozdobiť jedlými kvietkami alebo bylinkami.