Na prvý pohľad dom ako každý druhý,s malebnou fasádou a úhľadnou záhradkou. Sídlo spoločnosti Paulis v Marcelovej pôsobí viac rodinne, než továrensky. Jedna z posledných bášt slovenských pestovateľov úspešne odoláva dovozovej konkurencii. Majiteľa Tibora Paulisa posilňuje viera, že spotrebiteľ ocení, keď na pultoch Billy nájde čerstvú slovenskú zeleninu.
Začal ako obchodník a dnes sa nezastaví…
Poľnohospodársky chlebíček je rovnakou mierou drina ako aj vášeň, čo Paulis komentuje slovami: „Keby som to nemal tak rád, už dávno to nerobím.“ V sedemdesiatych rokoch začínal ako obchodník s ovocím a zeleninou v zahradkárskych službách. „Rozvážali sme úrodu od Košíc až po Prahu a spolupracovali s vyše 7 000 záhradkármi. Boli sme pri tom, keď sa poľné pestovanie presunulo pod fólie,“spomína si na začiatky.
Po zmene režimu začali v Marcelovej s pestovaním vlastnej zeleniny, odvtedy sa nezastavia. „Bola by škoda nevyužiť takmer ideálne klimatické podmienky, ktoré tu na juhu máme. Kedysi nám dávali za vzor brehy Nílu a veru, my tu máme taký malý Níl,“ pochvaľuje si Paulis. Odborník na pestovanie je presvedčený, že s priaznivým minerálnym zložením pôdy, dostatkom slnečných lúčov, modernými technológiami a skúseným personálom vedia dodať zeleninu, ktorej chuť je úplne inde než chuť umelo dozrievaných kusov cestujúcich k nám cez tri štáty. „Ľudí dnes vychovávajú supermarkety,“ myslí si Paulis. „V minulosti mal takmer každý záhradku, dnes domáce pestovanie upadá.“ Spôsobom, ako sa priblížiť prírode, redukovať výrobný odpad a pomôcť ekonomike krajiny, je podľa neho podpora slovenských pestovateľov, a to aj prostredníctvom značiek ako Slovenská farma v Bille, garantujúcich lokálny pôvod a maximálnu čerstvosť.
Slovenské ovocie a zelenina je kvalita
Paulis pri nákupe zeleniny odporúča všímať si jej čerstvosť, teda prirodzený lesk, tvrdosť a vôňu. Ak dáte prednosť slovenskej kvalite, máte istotu, že kus, čo držíte v ruke, bol ešte včera v pôde. „Hneď z poľa ide zelenina na takzvané vydýchanie, neskôr po úprave do chladiarenských boxov a na vývoz do skladov Billy, kam sa dostane do 24 hodín od zberu,“ približuje proces, ktorého chod neriadia iba stroje, ale aj poctivá práca ľudských rúk.
Zelenina totiž podlieha móde. „Ľudia si pýtajú zmenu. Chcú nové tvary, veľkosti, chute. Je to neustály proces, v priebehu ktorého šľachtíme biele, žlté, fialové či červené mrkvy a iné novinky, o akých sme kedysi nechyrovali.“ V debničkách v Marcelovej už dnes čakajú zajtrajšie trendy, no priorita firmy je nadčasová: plniť trh tým najlepším zo slovenskej pôdy. Tibor Paulis je hlasom všetkých slovenských pestovateľov, keď hovorí: „Chceme sami sebe dokázať, že to ešte vieme robiť, že nie sme o nič horší ako v okolitých krajinách, hoci majú vytvorené oveľa lepšie podmienky.“