linecké koláčiky

Linecké koláče s mascarpone a citrónovým krémom

 | 

173

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na košíčky:

Na plnku:

  • 125 ml mascarpone
  • 2 PL práškového cukru
  • 1 ČL mletej vanilky

Na citrónový krém:

  • 1 citrón
  • ½ šálky kryštálového cukru
  • 40 g masla
  • 2 žĺtky
  • štipka soli

Náš tip:

  • citrónový krém, sa dá použiť aj ako poleva na muffiny, plnka do iných koláčov alebo ako vylepšenie zmrzlín
Ingrediencie

Na košíčky:

Na plnku:

  • 125 ml mascarpone
  • 2 PL práškového cukru
  • 1 ČL mletej vanilky

Na citrónový krém:

  • 1 citrón
  • ½ šálky kryštálového cukru
  • 40 g masla
  • 2 žĺtky
  • štipka soli

Náš tip:

  • citrónový krém, sa dá použiť aj ako poleva na muffiny, plnka do iných koláčov alebo ako vylepšenie zmrzlín

Linecké koláče už dávno nie sú iba vianočným pečivom. Základné krehké cesto sa dá naplniť rôznymi plnkami a dozdobiť podľa ľubovôle. Prečo si ich neupiecť aj v lete, keď sú také dobré?

Linecké koláče s dvoma plnkami

Ak ste ešte neskúšali takéto koláčiky s citrónovou a mascarpone plnkou, tak tento recept si určite nenechajte ujsť. S lineckým cestom sa dajú robiť divy a v tomto prípade bude dvojnásobne platiť, že aj oči jedia. Napiekli sme totižto krásne jedlé margarétky.

Postup
  1. Práškový cukor premiešame s múkou, pridáme soľ a nakoniec pridáme zmäknuté maslo. V mixéri všetky spomínané ingrediencie premiešame, kým nám nevznikne mrvenička.
  2. Pridáme biely jogurt a znovu premiešame, kým sa nám nevytvorí vláčne cesto.
  3. Cesto necháme 10 minút odpočinúť v chladničke. Zatiaľ si predhrejeme rúru na 180 stupňov.
  4. Pripravíme si valček, vykrajovátko a formu na mini-muffiny. Cesto vyvaľkáme asi na 3 mm a vykrajujeme kvevtinky o čosi väčšie ako je otvor na muffin.
  5. Kvetinky položíme na otvor na muffin a stred opatrne a zatlačíme dnu. Cesto sa tak pekne vyformuje do malého „kalíška“. Dno kalíškov poprepichujeme vidličkou a pečieme asi 15 minút, kým cesto nezačne jemne hnednúť.
  6. Necháme úplne vychladnúť, potom plníme.
  7. Na mascarpone plnku len dohladka vymiešame všetky suroviny a lyžičkou nanesieme do koláčikových tortičiek.
  8. Dozdobíme citrónovým krémom, ktorý si pripravíme nasledovne: Chemicky neošetrený citrón ostrúhame (pozor, aby sme strúhali len žltú kôru).
  9. V mixéri najprv riadne premiešame cukor a citrónovú kôru. Citrónový cukor potom utrieme v miske spolu s maslom. Postupne po jednom pridávame žĺtka.
  10. Nakoniec pridáme šťavu z citrónu a štipku soli. Celú zmes varíme asi 10-12 minút na miernom plameni za stáleho miešania, až kým sa nám nevytvorí pudingová konzistencia.

Snáď ste sa nezľakli dlhého postupu – príprava nie je v skutočnosti až taká náročná a výsledok stojí za to 🙂

Na našej stránke receptykulinarium.sk nájdete mnoho ďalších skvelých receptov. Tak na čo čakáte?