Galetka, či už slaná alebo sladká je krehký koláčik, ktorého obľúbenosť stále stúpa. Niet divu, pretože ťažko odolať mandľovej vôni valiacej sa z rúry. V kombinácii s čerstvým ovocím si vás podmaní.
Broskyňová galetka
Galetka je typická tým, že ju ľahko chytíte za okraj a jej náplň zvádza oči, keďže je na povrchu. Použiť môžete akékoľvek čerstvé ovocie, ktoré práve dozrieva, slivky, černice, maliny, čučoriedky, hrušky alebo kľudne aj mak. Slaná verzia tohto koláčika, či už so špenátom a vajíčkom, paradajkami, olivami alebo bryndzou si získala tiež svojich nadšencov. Nechajte sa aj vy inšpirovať a vyskúšajte upiecť tento koláčik. Ingrediencie na náplň nájdete vo svojich špajzách, pretože použiť sa dá čokoľvek, čo máte radi. Šup na to, nech je už koláčik hotový a môžeme koštovať.
- Špaldovú múku, hnedý cukor a maslo zmiešame lyžicou.
- Pridáme jogurt a začneme ručne miesiť, kým nevznikne guľa cesta.
- Pracovnú dosku poprášime múkou a mandľovými hoblinami a vaľkáme cesto do tvaru kruhu. Potom ho znova posypeme mandľovými hoblinami.
- Pofŕkame ho marhuľovým džemom a poukladáme naň na mesiačiky pokrájané broskyne.
- Broskyne posypeme kukuričným škrobom.
- Cesto vykrojíme do kruhu, poskladáme okraje smerom dovnútra a potrieme ho žĺtkom.
- Pečieme na 180°C asi 25 minút. Posypeme práškovým cukrom a nakrájame na trojuholníky.
Na našej stránke receptykulinarium.sk nájdete mnoho ďalších skvelých receptov.