Čučoriedkovo-černicový džem je hitom, pretože čučoriedky a černice sú jedny z najobľúbenejších bobuli, ktoré sú u nás dostupné. Čoraz častejšie si ich ľudia vysádzajú do záhrad a predzáhradok, pretože sú celkom nenáročné na pestovanie a chuťovo výborné. Navyše plné vitamínov, ktoré si zavarením môžete zakonzervovať na zimu.
Čučoriedky a černice v zaváraninových pohároch – vždy k dispozícii do pečenia
Či už máme toto drobné ovocie k dispozícii z vlastnej záhrady, alebo z lesa, ich prebytok je dobré spracovať čo najskôr od zberu. Ak každé drobné ovocie, aj černice a čučoriedky sa výborne mrazia. Najlepšou voľbou je ich rozložiť v jednej vrstve na tácku alebo tanier a dať zamraziť, potom ich presypať do vrecka a uložiť do mrazničky. Takto si z nich môžeme pohodlne kedykoľvek odobrať potrebné množstvo napr. do koláčov, ovsenej kaše či smoothie. Druhým výborným spôsobom ako mať černice a čučoriedky vždy k dispozícii je jednoducho ich zavariť.
Cukrom prekladané čučoriedky a černice bez varenia
Tento spôsob konzervovania drobného ovocia je výborný, ak chceme uchovať čo najviac prospešných látok z ovocia. Veľmi dôležité je pri tomto spôsobe dobre vysterilizovať nádoby, do ktorých budeme ovocie ukladať a takisto, ovocie musí byť dozreté, nepoškodené, najlepšie čerstvo obraté, dobre umyté a osušené.
- Čisté a suché zaváraninové poháre striedavo naplníme centimetrovými vrstvami ovocia a cukru, pričom posledná vrstva je cukrová. Môžeme aj jemne každú vrstvu postláčať.
- Poháre dobre uzavrieme a odložíme na tmavé a studené miesto, ak robíme v malých množstvách tak aj do chladničky. Cukor sa po čase rozpustí a zmieša so šťavou, ktorú ovocie pustí a tak ovocie zakozervuje.
Čučoriedkovo-černicový džem s mätou
Čučoriedky sú plné betakaroténu a vitamínu C, pomáhajú pri hnačkách, obsahujú dôležité organické kyseliny, cukry a farbivá, z ktorých napríklad myrtilín pozitívne vplýva na pružnosť ciev v očiach a v mozgu. Nesladené sú výborné pre diabetikov, čaj z listov mierne znižuje hladinu cukru v krvi. Čerstvé černice sú tiež skvelým zdrojom vitamínov C, B, a K, ktorý sa stará o správnu zrážanlivosť krvi. Aby ste mali tieto vitamínmi nabité bobuľky vždy k dispozícii zavarte si s nami džem.
- Ovocie preberieme, umyjeme, poškodené kúsky vyhodíme. Dáme do sklenenej misky a zasypeme cukrom. Premiešame, aby sa ovocie dobre obalilo cukrom a necháme pár hodín postáť v chlade.
- Po odstátí preložíme obsah do hrnca a na miernom plameni privedieme k varu, pridáme celé vetvičky mäty a šťavu z citróna. Varíme až kým nezískame požadovanú konzistenciu džemu.
- Z uvareného džemu vyberieme mätu a horúci plníme do čistých pohárov. Dobre uzatvoríme, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.