Fašírky obľubujeme takmer všetci. Nie vždy je však treba na túto chrumkavú dobrotu použiť mäso. Čo tak vyskúšať zeleninové fašírky z pohánky a šošovice?
Párty zeleninové fašírky
Je tu ešte nikto, kto neochutnal pohánku alebo nad ňou nebodaj ohŕňa nosom? Chyba 🙂 Je to zdravá,výborná a jednoducho pripraviteľná obilnina, ktorá excelentne chutí v kombinácii so zeleninou, cesnakom a petržlenovou vňaťou. A vyskúšajte ju aj v kombinácii so šošovicou ako zeleninové fašírky.
- Cibuľku nakrájájame na drobno a cesnak na plátky a opečieme si ich na panvici na troške oleja.
- V hrnci si uvaríme šošovicu do bodu al dente, potom pridáme pohánku na 3 minúty, vodu zlejeme a necháme stáť prikryté, asi 15 minút.
- Šošovicu a pohánku zmiešame s opečenou cibuľkou a cesnakom, pridáme petržlenovú vňať, soľ, korenie a vidličkou roztlačenú uvarenú zeleninu.
- Zo zmesi formujeme guľky a vyváľame ich v strúhanke. Vyprážame asi 2 minúty v oleji.
- Môžeme podávať teplé aj na studeno.
K fašírkam odporúčame podávať zeleninový šalát alebo prívarok zo zeleniny. Ak ste sa rozhodli pripraviť zeleninové fašírky pre svojich hostí, určite si k nim pripravte zopár omáčok, do ktorých si ich budú môsť namáčať.
Omáčka, alebo dip, nemusí byť nič zložité:
- ako základ môžete použiť biely jogurt alebo smotanu, drvené paradajky
- na dochutenie môžete pridať rôzne bylinky (bazalka, kôpor, rozmarín, pažítka),
- korenie (muškátový orech, kajenské korenie, čierne korenie, kari),
- cesnak.
Týmto spôsobom a podľa vlastnej fantázie si pripravíte veľa rôznych skvelých omáčok, takže každý si bude mať z čoho vybrať.
Ak vás pohánka zaujala, vyskúšajte aj tip na rýchlu večeru – ľahký pohánkový nákyp.