Thajská kuchyňa je právom jednou z najchutnejších a najzdravších! na svete. Pri príprave pokrmov používajú množstvo aromatických korenín, byliniek, omáčok a prísad o akých niekedy ani netušíme, že existujú 🙂 Ale dá sa pripraviť autentické thajské jedlo aj u nás doma? Určite áno. Dnes si vyskúšame výborné kuracie karí, pripravené z kokosového mlieka a kari pasty.
Kuracie karí
Kari pasta je základom pre prípravu mnohých ázijských pokrmov a teda, ak ste ich milovníkmi, nemala by u vás v kuchyni chýbať. Jej príprava je náročnejšia na zháňanie surovín, ale môžete ju nahradiť aj hotovým polotovarom – karí pastou – červenou alebo zelenou- ktorá sa dá už bežne v obchodoch kúpiť.
Postup
- Vo woku alebo hlbšej panvici zohrejeme olej. Pridáme karí pastu a sprudka ju opražíme. Miešame, bude prskať, takže dávame pozor. Potom prilejeme asi 1 dcl kokosového mlieka a premiešame. Necháme tekutinu odpariť, až sa bude oddeľovať tuk. Znovu pridáme trochu mlieka a postup zopakujeme ešte jeden krát. Nakoniec prilejeme aj zvyšok mlieka a necháme spolu prevariť.
- Ochutíme cukrom a rybou omáčkou (alebo jej alternatívou, viď suroviny).
- Postupne do omáčky vložíme kuracie mäso nakrájané na prúžky, hlivu, tiež nakrájanú na pásiky, jednu stonku bazalky aj s lístkami a polovicu zväzku jarnej cibuľky nakrájanej na kolieska. Dobre premiešame, znížime plameň a zakryté dusíme domäkka, čo bude trvať približne 30 minút. Občas premiešame.
- Medzitým si na panvici na lyžičke oleja sprudka opečieme fazuľkové struky (môžeme použiť aj cukrový krášok). Po odstavení posypeme sezamom.
- Tesne pred dovarením prihodíme do karí ešte zvyšnú jarnú cibuľku nakrájanú na kolieska.
- Karí podávame s dusenou ryžou. Na tanieri karí obložíme zelenou fazuľkou, posypeme bazalkou a koriandrom a nakrájanou čili papričkou.