Makové koláčiky z krehkého maslového cesta vám určite pripomenú lahodné lístkové pečivo. Sú jemné a krehké, plnené tak obľúbenou makovou plnkou.
Makové koláčiky
Oproti klasickému lístkovému cestu je ich príprava neporovnateľne rýchlejšia a určite si pečenie užijete viac, keď doňho zapojíte aj vaše deti. Vyskúšajte si dnes upiecť makové koláčiky a vychutnajte si ich zababušení do deky k šálke čaju.
Postup
- Zo všetkých prísad na cesto vypracujeme cesto, ktoré na dobre pomúčenej doske rozvaľkáme na obdĺžnik. Preložíme ho ako list na tri časti ako list do obálky a znovu rozvaľkáme.
- Tento postup zopakujeme dokopy trikrát. Vďaka nemu sa nám cesto nalístkuje podobne ako lístkové cesto.
- Po poslednom poskladaní cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho v chladničke aspoň hodinu odpočinúť. S odpočinutým a vychladnutným cestom sa nám bude lepšie pracovať a cesto sa lepšie nalístkuje.
- Na plnku si premiešame mak s citrónovou kôrou.V horúcej vode rozpustíme cukor a zalejeme ňou mak. Premiešame a necháme chvíľu odstáť. Mak nasaje tekutinu a podľa potreby môžeme potom buď ešte pridať trochu vody, ak je plnka príliš tuhá až sypká, alebo dosypeme trochu maku, ak je plnka príliš riedka.
- Odpočinuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik. Kraje zarovnáme a cesto rozkrájame na rovnostranné trojuholníčky.
- Do stredu trojuholníčkov nanesieme za lyžičku plnky a všetky tri rohy spojíme v strede nad plnkou. Môžeme ich zlepiť vodou, pri pečení sa totižto slabo spojené rohy ľahko rozlepia.
- Koláčiky potrieme rozšľahaným žĺtkom a dáme ich piecť do rozohriatej rúry na 200 stupňov asi na 15-20 minút, kým sa nesfarbia pekne do zlatista.
- Hotové makové koláčiky necháme vychladnúť a pred podávaním ich posypeme práškovým cukrom.