makové mlieko

Ako si pripraviť makové mlieko

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 100 g nemletého maku (hľadajte v letáku BILLA)
  • 800-900 ml čistej (najlepšie filtrovanej) vody
Ingrediencie
  • 100 g nemletého maku (hľadajte v letáku BILLA)
  • 800-900 ml čistej (najlepšie filtrovanej) vody

Makové mlieko – mak všetci poznáme hlavne ako chutnú zložku domácich koláčov a sladkostí, ale ako vynikajúci zdroj prírodného vápnika si zaslúži v našom jedálničku oveľa viac miesta, ako len náplň do závinu alebo posýpka na šúľance, ktoré si doprajeme raz za čas.

makové mlieko

Makové mlieko – dar pre zdravie

Má toľko benefitov, že by sme si ho mali dopriať  oveľa častejšie. 100 g maku obsahuje až 1400 mg vápnika, čo je najviac zo všetkch zdrojov vápnika, rastlinných aj živočíšnych.  Okrem toho je bohatý na tuky, bielkoviny, sacharidy, vlákninu. Ďalej obsahuje kyselinu listovú, vitamín E,  fosfor, draslík a horčík.  Mak je jednou z našich tradičných plodín, ktorú môžme označiť za “superpotravinu”.  Bola by škoda, keby sme jeho potenciál nevyužili .

Ako teda dostať  mak do každodenného jedálnička bez toho, aby sme sa prejedali makovými koláčmi?  Vyskúšajte napr. 2-3 lyžice mletého maku zamiešať do obľúbenej raňajkovej kaše, prípadne rozmixujte v smoothie.  Výbornou voľbou sú aj tradičné rezance  preliate maslom, posypané štedro makom a len tak “postrašené” cukrom.

Zdravotné benefity:

Nesladené mlieko je výborné na prekyslený žalúdok, podobne ako aj mandľové mlieko, je pre náš organizmus zásaditou potravinou.

Makové mlieko je vhodné pre tehotné ženy, deti a starších ľudí, keďže nezaťažuje trávenie a obsahuje potrebný vápnik.  Dopriať si ho môžu aj ľudia, ktorí trpia neznášanlivosťou alebo alergiou na mliečne bielkoviny a potrebujú vápnik doplniť inou cestou ako z kravského mlieka. Pomáha pri poruchách spánku, stačí pred spaním vypiť malý pohár makového mlieka.

Vyskúšajte si pripraviť makové mlieko.  Je to skvelý spôsob ako využiť z maku maximum. Ako na to:

Postup
  1. Nemletý mak nasypeme do väčšieho zaváraninového pohára, prilejeme 300 ml vody. Necháme odstáť minimálne 8 hodín, aby mak nabobtnal. Občas premiešame.
  2. Po odstátí  takmer celú vodu zlejeme a doplníme čistou filtrovanou, tiež približne 200-300 ml. Rozmixujeme na najvyšších otáčkach buď ponorným mixérom alebo v klasickom mixéri.  Mixujeme asi 2-3 minúty, kým sa tekutine nezmení do mliečenej farby.
  3. Potom  dolejeme zvyšok vody a ešte raz dobre premixujeme. Precedíme  do čistej fľaše cez čisté plátno a poriadne vyžmýkame.
  4. Hotové makové mlieko, je výborné len tak vypiť, alebo použiť do pečenia /napr. do kysnutého makového závinu/ alebo varenia.

Mlieko má  výbornú chuť, nie je potrebné ho nijako dochucovať, ale ak predsa máte radi sladké,  môžete si do mlieka zamiešať lyžičku medu.

Makovú usadeninu nevyhadzujeme, ale použijeme do makovej koláčovej náplne, alebo si ju zamiešame do ovsenej kaše.