zapekaný karfiol

Zapekaný karfiol a brokolica s chrumkavou posýpkou

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 1 väčší karfiol
  • 1 brokolica
  • 50 g masla
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500-600 ml mlieka
  • štipka strúhaného muškátového orieška
  • 100 g strúhaného čedaru (alebo vyzretej goudy)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 2 stonky tymiánu
  • 2-3 stonky petržlenovej vňate
  • 30 g  plátkov mandlí
  • olivový olej
  • 1 menšia bageta, 1-2 dni stará
Ingrediencie
  • 1 väčší karfiol
  • 1 brokolica
  • 50 g masla
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500-600 ml mlieka
  • štipka strúhaného muškátového orieška
  • 100 g strúhaného čedaru (alebo vyzretej goudy)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 2 stonky tymiánu
  • 2-3 stonky petržlenovej vňate
  • 30 g  plátkov mandlí
  • olivový olej
  • 1 menšia bageta, 1-2 dni stará

Keď vonku prituhne, okamžite sa nám zažiada niečo hrejivé a sýte. Jedlo, čo nám pohladí nielen žalúdok, ale aj dušu.  Poznáte pojem  “comfort food”? v angličtine sa ním označujem jedlo na upokojenie. Uspokojenie také,  po ktorom nám je jednoducho dobre. Či už je to miska obľúbenej polievky, alebo obyčajné cestoviny s jednoduchou omáčkou.

Zapekaný karfiol s brokolicou

Typickým slovenským comfort food by mohol byť napr.  silný slepačí vývar, alebo makové rezance či gulášová polievka. A túto jeseň by to mohol byť aj tento zapekaný karfiol s úžasnou brokolicovou bešamelovou omáčkou a chrumkavou posýpkou.  Horúce, syrové, slané, krémové a chrumkavé, no čo môže byť lepšie!

Pre 4 osoby:

Postup
  1. Karfiol a brokolicu očistíme, rozdelíme na ružičky a sparíme 5-7 minút v osolenej vriacej vode. Scedíme a necháme odkvapkať.
  2. Maslo zohrejeme vo väčšom hrnci a opečieme na ňom na jemné plátky nakrájaný cesnak. Pridáme múku a vymiešame dohladka. Na miernom plameni miešame doružova.
  3. Potom prilievame mlieko a za stáleho miešania metličkou uvaríme riedšiu bešamelovú omáčku. Bude to trvať asi 5-8 minút. Ochutíme mletým muškátovým orieškom, soľou a korením.
  4. Do uvareného bešamelu vložíme 3-4 väčšie ružičky predvarenej brokolice a varíme ďalej na slabom plameni kým brokolica nezmäkne, približne 15-20 minút. Občas premiešame. Po odstavení omáčku s brokolicou rozmixujeme ponorným mixérom. Nemusí byť rozmixovaná úplne dohladka, môžu v nej zostať aj väčšie kúsky brokolice.Nakoniec do omáčky primiešame 50 g nahrubo nastrúhaného čedaru alebo goudy.
  5. Pripravíme si chrumkavú posýpku: do mixéra vložíme na kúsky natrhané pečivo a nahrubo rozmixujeme. Potom pridáme lístky petržlenovej vňate, tymiánu, soľ, mleté čierne korenie a plátky mandlí. Opäť pár pulzami premixujeme. Premiešame s dvoma lyžicami olivového oleja.
  6. Do zapekacej nádoby poukladáme predvarený karfiol a zvyšnú brokolicu. Prelejeme pripravenou omáčkou a posypeme zvyšnými 50 g syra.
  7. Nakoniec  posypeme  ochutenou strúhankou.
  8. Pečieme pri  180°C približne 50-60 minút dozlata, zelenina by mal byť upečený domäkka. Podávame horúce.