Makové vanilkové rožky v sebe spájajú tradičnú klasiku a trochu módnej inovácie. Vďaka jednoduchej príprave môžete do práce v kuchyni zapojiť aj svoje ratolesti.
Vanilkové rožky s makom alebo kokosom? Alebo klasiku?
Toto cesto na vanilkové rožky je veľmi univerzálne, ak si namiesto maku radšej vychuntáte kokos, jednoducho nahraďte množstvo maku v recepte najemno nastrúhaným kokosom. Ak radšej ostanete pri rokmi overenej klasike, mak stačí nahradiť zomletými vlašskými alebo lieskovými orieškami.
Postup
- V mise premiešame suché prísady: preosiatu múku, preosiaty práškový cukor a mak.
- Pridáme na kocky nakrájané maslo alebo tuk a žĺtky a varechou premiešame.
- Potom ručne vymiesime z prísad hladké nelepivé cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho odpočinúť v chladničke.
- Odpočinuté cesto vygúľame na zľahka pomúčenej pracovnej doske na valček s priemerom asi 1.5 cm a ten nakrájame na rovnaké, 1 cm hrubé kúsky.
- Každý kúsok potom vyšúľame a ohneme do tvaru rožka.
- Rožky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 10 minút.
- Po dopečení necháme makové vanilkové rožky asi 10-15 minút na plechu a potom ich obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru. Robíme to opatrne, pretože teplé rožteky sú veľmi krehké.