mäsové guľôčky

Šošovicovo – mäsové guľôčky s mrkvovými rezancami

 | 

93

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
Ingrediencie

Vďaka svojmu kulinárskemu potenciálu, bohatosti na rastlinné bielkoviny a vlákninu sa šošovica právom nazýva superpotravinou. Nezáleží na tom, aký druh si vyberiete, zo šošovice vždy dokážete pripraviť skvelý pokrm. Chuť šošovice perfektne ladí s mäsom, obilninami, cestovinami aj plodmi mora. Počet jedál, ktoré sa dajú pripraviť zo šošovice, je naozaj ohromujúci. Najlepšie je variť šošovicu vo veľkom množstve vody, podobne, ako sa varia cestoviny. Pred varením vôbec nie je potrebné ju namáčať.

Mäsové guľôčky s chuťou šošovice

Stačí nechať zovrieť osolenú vodu, vsypať do nej šošovicu a variť asi 25 – 30 minút. Predtým, ako ju odstavíte z plameňa, je vhodné zopár zrniek ochutnať. Ak zo šošovice plánujete pripraviť šalát, je dobré uvariť ju al dente. V prípade, že chcete pripraviť omáčku, uvarte šošovicu domäkka. Platí tiež, že bude chutnejšia, ak k nej do hrnca pri varení pridáte malú cibuľu, prelisovaný cesnak a bylinky. Tvrdí sa, že ľudia konzumovali šošovicu už v dobe kamennej, pretože bola nájdená pri mnohých archeologických vykopávkach na Strednom východe a v egyptských hrobkách. Dokonca sa traduje, že Egypťania šošovicu používali ako afrodiziakum. Ak si pamätáte chuť šošovicovej omáčky od vašej starej mamy a neviete si spomenúť, kedy ste šošovicu jedli naposledy, skúste zmenu. Možno vás k tomu bude pozitívne motivovať aj skutočnosť, že túto chutnú potravinu volajú aj „priateľkou štíhlosti“.

Postup
  1. Šošovicu uvarte v slanej vode, nechajte vychladnúť a roztlačte.
  2. Cibuľu najemno nasekajte a speňte na troche oleja, aby zmäkla.
  3. Chlieb zalejte mliekom.
  4. K mletému mäsu pridajte vychladnutú cibuľu, vyžmýkaný namočený chlieb a uvarenú šošovicu. Do zmesi primiešajte vajce, dochuťte soľou a čiernym korením. Zmes zahustite strúhankou a pridajte trochu nasekanej petržlenovej vňate. Poriadne premiešajte.
  5. Z hotovej zmesi vytvarujte menšie guľôčky a vypražte ich na rozpálenom tuku. Pražte ich zo všetkých strán, aby získali peknú hnedú farbu. Potom guľôčky preložte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ich piecť v rúre ďalších 10 minút pri teplote 180 °C.
  6. Zatiaľ čo sa guľôčky pečú, očistite mrkvu a pomocou škrabky na zemiaky z nej vytvorte mrkvové rezance. Ochuťte ich rozpusteným maslom a olivovým olejom a podávajte s guľôčkami. Pokrm ozdobte petržlenovou vňaťou.