hrachová polievka

Hustá a výdatná hrachová polievka

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Suroviny pre 4 osoby:

  • 250 g suchého zeleného hrachu
  • 1 väčšia mrkva
  • 1 petržlen aj s vňaťou
  • kúsok zeleru
  • 3 zemiaky (hľadajte v letáku BILLA)
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2-3  lyžice oleja
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 údená klobása (alebo kúsok údeného mäsa)
  • sušený majorán alebo oregano
  • mleté čierne korenie
  • soľ
Ingrediencie

Suroviny pre 4 osoby:

  • 250 g suchého zeleného hrachu
  • 1 väčšia mrkva
  • 1 petržlen aj s vňaťou
  • kúsok zeleru
  • 3 zemiaky (hľadajte v letáku BILLA)
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2-3  lyžice oleja
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 údená klobása (alebo kúsok údeného mäsa)
  • sušený majorán alebo oregano
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Strukoviny u nás zažívajú renesanciu.  Čo je výborné, pretože strukoviny ako take sú veľmi dôležitým zdrojom bielkovín a sacharidov,  ich pravidelná konzumácia nám upravuje krvný tlak a stráži hladinu cukru v krvi.  Naši predkovia konzumovali  strukoviny pravidelne, hlavne fazuľu a šošovicu, pripravovali z nich polievky a husté prívarky.  Dodali potrebné živiny a energiu , keďže mäso bolo v minulosti vzácnosťou.  Preto by sme ich aj my mali zaradiť strukoviny do nášho jedálnička aspoň 3x do týždňa. Jednou z možnosí je aj táto hrachová polievka.

Zelený suchý hrach je popri ostatných strukovinách tak trochu nedocenený. Je síce pravda, že jeho príprava vyžaduje čas (namáčanie a dlhšie varenie), ale ak napríklad použijeme na varenie tlakový hrniec, doba prípravy sa skráti na tretinu času.  Táto hustá a výdatná polievka je výborný spôsob ako spotrebovať aj rôzne zvyšky – koreňovej zeleniny, či údenín.  Polievka však bude výborná aj bez mäsa, alebo namiesto zeleného hrachu môžete použiť klasický žltý.

Hrachová polievka

Postup
  1. Hrach preberieme a namočíme do studenej vody aspoň na 12 hodín.  Potom scedíme a prepláchneme čistou vodou.
  2. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu dozlata. Pridáme nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler. Premiešame a tiež opečieme do zlata. Poprášime múkou a necháme chvíľú spolu opiecť.
  3. Zalejeme vodou a varíme asi hodin, alebo kým nie je hrach mäkký. Potom pridáme do polievky zemiaky nakrájané na kocky, osolíme, okoreníme, pridáme na kúsky nakrájanú klobásku a  varíme ďalej, kým nie sú zemiaky mäkké.  Na záver do polievky pretlačíme strúčik cesnaku a ochutíme majoránkou.
  4. Polievku na tanieri posypeme petržlenovou vňaťou  a podávame s dobrým (najlepšie kváskovým) tmavým chlebom.