nepečený dezert rumové guľky

Nepečený dezert – rumové guľky v kokose

 | 

173

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • odrezky z koláčov, rezov
  • zvyšky medovníkov alebo vianočných koláčikov a sušienok
  • prípadne za hrsť-dve detských piškôt na zahustenie
  • alebo 2 PL termizovanej nátierky neutrálnej chuti na lepšie spracovanie cesta
  • 1-2 PL kakaa
  • pol deci rumu (hľadajte v letáku BILLA)
  • dve hrste strúhaného kokosu (alebo opražené a zomleté koláče)
  • prípadne zavárané višne alebo čerešne
Ingrediencie
  • odrezky z koláčov, rezov
  • zvyšky medovníkov alebo vianočných koláčikov a sušienok
  • prípadne za hrsť-dve detských piškôt na zahustenie
  • alebo 2 PL termizovanej nátierky neutrálnej chuti na lepšie spracovanie cesta
  • 1-2 PL kakaa
  • pol deci rumu (hľadajte v letáku BILLA)
  • dve hrste strúhaného kokosu (alebo opražené a zomleté koláče)
  • prípadne zavárané višne alebo čerešne

Nepečený dezert – na Vianoce sa veľa varí a pečie, ale aj veľa vyhadzuje. Chceli by sme vám preto dnes dať návod na to, ako tento nemilý zvyk odstrániť a naučiť sa využívať všetko do poslednej omrvinky. Okrem toho, že vám ukážeme, ako spracujete obschnuté koláče a zákusky, pridáme zopár užitočných tipov, ako narábať so zvyškami v kuchyni.

Univerzálny nepečený dezert

Rumové guľky sú výborný univerzálny nepečený dezert, ktorý si môžete krásne prispôsobiť svojej chuti alebo tomu, čo sa práve vo vašej domácnosti nachádza. Ak nemáte rum, kľudne ho nahraďťe napríklad ovocným likérom (máme odskúšaný čerešňový a chutí výborne), do cesta možno primiešať mleté oriešky alebo mandle, či pridať za lyžicu džemu.

Ako nevyhodiť žiadne prebytky po sviatkoch?

  • Ostali vám bielky? Vaječné bielky sa dajú zmraziť a použiť neskôr. Nalejte ich do pevnejšieho plastového uzatvárateľného sáčku a zmrazte. Môžete ich zamraziť až na dobu jedného mesiaca. V prípade potreby ich večer vytiahnite z mrazničky a nechajte cez noc pomaly rozmraziť v chladničke.
  • Ostala vám šľahačka? Aj šľahačku možno zmraziť, nebude síce vhodná na šľahanie, ale výborne sa vám hodí na zahustenie krémových polievok alebo omáčok. Pre jednoduchšie použitie je praktické mraziť šľahačku v krabičke na ľad, vždy potom použijete len toľko, koľko skutočne potrebujete.
  • Ostali vám mleté orechy? Orechy, najmä vlašské, strácajú časom čerstvosť a uvoľnujú olej, preto je lepšie spotrebovať ich za čerstva. Ak vám ostalo len trochu mletých orechov akéhokoľvek druhu, kľudne ich prisypte to cesta koláčov na plech, môžete ich použiť na posypanie palaciniek alebo vaflí.
  • Ostali vám vaječné žĺtky? Žĺtky nie je vhodné mraziť, lepšie ich využijete za čerstva. Ak zrovna nejdete variť praženicu, žĺtky môžete pridať do pudingu (treba ich rozmiešať s pudingovým práškom, cukrom a mliekom a potom povariť), rovnako neuškodia v ceste akéhokoľvek piškótového koláčika.
Postup
  1. Odrezky, zvyšky koláčikov, zákuskov a rezov rozdrobíme do väčšej misy. Kľudne použijeme aj plnené koláče (lekvárové alebo krémové). Všetko rozmiešame na kompaktnú hmotu, primiešame kakao (podľa množstva koláčikov, ak ich máme veľa, pridáme dve lyžice kakaa).
  2. Ďalej pridáme rum a zmes necháme 15 minút odstáť. Ak sa nám zdá byť príliš mäkká, môžeme do nej primiešať na prach rozdrtené piškóty.
  3. Zo zmesi rukami tvarujeme guľky veľkosti vlašského orecha, obalíme ich v nastrúhanom kokose a podávame ich v malých papierových košíčkoch.
  4. Ak máme radšej orechy, po opražení a vychladnutí ich zomelieme a guličky obaľujeme v orechoch. Guľky sú šťavnatejšie a chutnejšie, ak do nich zabalíme zavárané višne alebo čerešne.