hrnčekový makový koláč

Nadýchaný hrnčekový makový koláč

 | 

173

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na cesto:

Na polevu:

Ingrediencie

Na cesto:

Na polevu:

Iba misa, varecha a mixér vám stačia na to, aby ste si pripravili tento jednoduchý a najmä rýchly hrnčekový makový koláč. Polejte ho po dopečení osviežujúcou citrónovou polevou a sami nebudete veriť tomu, ako chutný môže byť aj ten najjednoduchší koláč.

Nadýchaný hrnčekový makový koláč

Keď sme náš hrnčekový makový koláč dopiekli, dofotili a dali ochutnať našim známym, dostalo sa nám krásnej pochvaly, koláč bol nazvaný úplnou vychytávkou. A veru, právom. Kombinácia maku a kyslých citrónov je proste neodolateľná. Vyskúšajte si ho upiecť a ohúri vás aj nadýchané a vláčne cesto. Na záver máme pre vás ešte jeden tip, ak vám ostali dve-tri lyžice lekváru, nebojte sa ich primiešať do cesta spolu s makom. Lekvár cesto obohatí o jemnú ovocnú chuť a dodá mu ešte viac šťavnatosti.

Mak je zdravá potravina, ktorú vieme použiť v koláčoch, ale aj na výrobu výborného makového mlieka.

Postup
  1. V mise vymiešame mixérom vajcia a cukor, spolu s vanilkovým cukrom do nadýchaného bledého krému.
  2. Pridáme biely jogurt, varechou ho vmiešame do vaječnej zmesi a ďalej pridáme olej a tiež ho poriadne vmiešame varechou.
  3. Napokon do zmesi primiešame mak a preosiatu hladkú múku spolu s kypriacim práškom. Všetko vmiešavame iba varechou, cesto tak ostane nadýchané a negumové.
  4. Nalejeme do formy (my sme použili okrúhlu tortovú formu s priemerom 25 cm) a pečieme v dobre vyhriatej rúre na 170 stupňoch asi 40-45 minút.
  5. Po dopečení necháme chvíľu vychladnúť a ešte trochu teplé polejeme polevou, na ktorú preosejeme práškový cukor a mixérom ho dobre vymiešame spolu s citrónovou šťavou dohladka.
  6. Koláč môžeme dozdobiť zrnkami maku alebo citrónovou kôrou z bio citróna.