korenie

Korenie základ kuchyne. Viete ho správne skladovať?

 | 

10

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
Ingrediencie

Bez čoho by sa žiadna kuchyňa nezaobišla ? Bez korenia. Bez vône vanilky by Vianoce nemali tú správnu atmosféru, bez červenej papriky by nebol guláš gulášom, bez rasce by nebol tak dobrý chlebík. Jeho používanie v kuchyni je staré, ako varenie samo. Každá národná kuchyňa má svoju vôňu, svoju chuť, má svoje korenie, ktoré je pre ňu typické. A sú to práve koreniny, ktoré robia z jedla tak lahodné, rozmanité a krásne voňajúce pokrmy.

Soľ nad zlato 🙂 a aj korenie

Korenie sú väčšinou plody a semená, ktoré pochádzajú z exotických rastlín. Vždy sa považovali za veľmi vzácne a boli časy, keď sa korením dokonca platilo, pretože jeho cena bola vyššia ako cena zlata. Aj dnes máme korenie ktorého cena je veľmi vysoká – napríklad šafrán.

Za rozšírenie väčšiny korenín, k nám do Európy, vďačíme objavným moreplavbám, karavánam z Ďalekého východu. Dnes už je bežne dostupná väčšina korenia aj u nás. Bežne si pochutnáme na indickom alebo japonskom jedle a je to práve korenie ktoré mu dodáva jeho typickú a nezameniteľnú chuť a vôňu.

korenie

Aby nám korenie v kuchyni dobre a dlho slúžilo

Bežne dostupné korenie kupujeme väčšinou v plastových sáčkoch. A tu vzniká problém. Otvorený sáčok skoro nikdy napoužijeme celý. A tak nám načaté korenie skončí s otatnými načatými sáčkami korenia v krabici, kde čaká na svoje ďalšie použitie. Toto bol aj môj prípad. Nehovoriac o tom, že som časom strácala prehľad o tom, aké korenie je otvorené a koľko ho ešte mám, ako dlho ho tam mám a pod.  Ideálne je, ak hneď po otvorení sáčku korenie presypeme do špeciálnej nádoby. Najlepšie sa na to hodia sklenené nádoby s dobrým uzáverom, pretože najdôležitejšie pri skladovaní korenia je udržať jeho arómu. Musíme preto zabrániť, aby bolo korenie prístupné svetlu, vzduchu a vlhkosti.

Hľadajte a skúšajte

Ja som dlho hľadala nádobky, ktoré by mi vyhovovali po všetkých stránkach. A áno, ako môj muž hovorí „hlavne aby boli pekné“. Samozrejme to nie je hlavné, ale je to pre mňa rovnako dôležité ako ten zbytok. A tak som hľadala a skúšala. Väčšina na to určených nádob,  ktoré sú v predaji, mali napríklad malé hrdlo, a ja mám rada keď viem do nádoby strčiť aj veľkú polievkovú lyžicu a niekedy aj ruku, teda aspoň prsty. Veď často sa v receptoch uvádza ako miera – jedna štipka. A ako inak ju odmerať než prstami ? Preto my pár rokov trvalo,kým som si ujasnila, aké nádoby by som chcela a prečo. Skúšala som použiť a kúpiť naozaj všelijaké nádobky na skladovanie korenia. Vyskúšala som čo sa dalo, nakoniec to bola náhoda, vďaka ktorej som našla tie správne pre mňa. Kupovala som si v tých pohárikoch svoju obľúbenú pomazánku. Nádobky som vždy umyla, zbavila nálepiek, ideálne je na to použiť čistidlo na báze benzínu, tak sa dôkladne zbavíte aj lepidla a odkladala si ich.

Po testovaní, skúšaní a dlhom vyberaní som dospela k týmto záverom. Vďaka nim som si ujasnila čo chcem a prečo. A vy pochopíte prečo som zvolila práve takéto nádoby na korenie.

Aké sú podľa mňa tie správne nádobky na skladovanie korenia ?

  • mali by mať tú správnu veľkosť/objem, aby sa do nej zmestil práve jeden bežný sáčok korenia a kus naviac
  • nádoba by mala byť priehľadná, a ja by som mala vidieť, koľko korenia ešte mám, bez toho, aby som ju musela otvárať
  • mala by sa dať dobre umyť, ideálne v myčke na riad, čím ju viem aj dezinfikovať
  • nádobka by nemala prebrať pach korenia
  • musí mať dobrý uzáver, ideálny je šróbovací, tie s gumičkou majú nevýhodu že gumička po čase prestane tesniť
  • mali by byť skladné, ideálne tak, aby sa dali stavať na seba a zabrali čo najmenej miesta na polici alebo v skrinke

Samozrejme svoju úlohu pri hľadaní správnej nádoby hrá aj estetické hľadisko. Kuchyne si zariaďujeme v nejakom štýle a chceme aby nám všetko spolu ladilo, malo jednotný štýl. Nádobky, ktoré som si nakoniec zvolila, spĺňajú všetky moje kritériá, aj estetické. Verím, že vás to inšpiruje aby ste prehodnotili svoje skladovanie korenín v domácnosti. Alebo si ho konečne usporiadali podľa seba a hlavne funkčne.

Pár jednoduchých rád pre zachovanie kvality korenia

  • skladovať korenie v tme a suchu, ideálne bez prístupu vzduchu
  • zabrániť prístupu vlhkosti, často sa stane, že pri použití korenia siahneme do nádoby vlhkou rukou alebo lyžicou čím znížime jeho kvalitu
  • väčšina mletého korenia vydrží pri správnom skladovaní 1 až 2 roky, ale je naozaj potrebné ho správne skladovať, celé korenie má dlhšiu trvanlivosť  3 až 5 rokov
  • neskladujte korenie pri zdroji tepla, napríklad v skrinke nad varnou plochou, v teplom a vlhkom prostredí sa často šíria pliesne a korenie sa tak rýchlo kazí

Verím, že sa inšpirujete a vďaka dobre skladovanému koreniu budete tvoriť v kuchyni fantastické jedlá, plné chutí a vôní.

S láskou Tina