Zemiaková polievka s hubami „bramboračka“ je veľmi obľúbená u našich českých susedov. A určite aj u nás. V mnohých obmenách ju určite poznáte aj vy. Na jej prípravu potrebujeme jednoduché suroviny – zemiaky, koreňová zelenina, huby, cesnak a majoránku – ktoré určite máme stále doma po ruke.
Zemiaková polievka s krúpami na zahriatie
Preto ak sa napríklad potrebujete zahriať po lyžovačke či dlhej prechádzke, a chladnička či komora zíva prázdnotou, táto polievka je vynikajúcou voľbou. My sme tradičný český recept ozvláštnili varenými krúpami. A kedže krúpy odhlieňujú organizmus, spolu s cesnakovu hriankou je toto jedlo číslo 1 na boj s vírusmi, ktrorých je teraz všade naozaj neúrekom.
Postup
- Huby namočíme do horúcej vody na 15 minút. Medzitým si očistíme a nakrájame zeleninu. Huby scedíme a nasekáme nahrubo.
- V hrnci rozpustíme maslo a opečieme na ňom najemno nasekanú cibuľu do sklovita. Zaprášime múkou a spolu chvíľu opražíme.
- Pridáme rascu, nové a čierne celé korenie, bobkový list, mletú červenú papriku a necháme zavoňať. Zalejeme vývarom (alebo vodou a pridáme kocku masoxu) metličkou premiešame aby nám nezostali v polievke hrudky a privedieme k varu.
- Stíšime plameň a do polievky vhodíme huby, nakrájanú mrkvu, zeler a petržlen. Povaríme 15 minút. Potom pridáme do polievky nakrájané zemiaky , krúpy a dovaríme do mäkka.
- Pár minút pred koncom pretlačíme do polievky cesnak a ochutíme sušenou majoránkou. Môžeme pridať aj štipku čili a pár kvapiek citrónovej šťavy /tento trik pozdvihne chuť každej polievky, vyskúšajte/.
- Polievku podávajte s cesnakovými hriankami, posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou.