prírodné čistiace prostriedky

Prírodné čistenie domácnosti

 | 

10

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
Ingrediencie

V upratanom dome alebo byte sa žije dobre každý deň. Je radosť sa do neho vracať, je radosť v ňom tráviť čas. Želáme si , aby bolo upratovanie jednoduché ale zároveň účinné. Ak si chceme upratovanie domácnosti čo najviac uľahčiť musíme mať tie správne návyky a určite aj tie správne čistiace prostriedky. Vyskúšajte občas zameniť chémiu za prírodné čistiace prostriedky.

Základom je pravidelnosť. Zabránime tak hromadeniu nečistoty a neporiadku.

Ak je vašim snom, okrem upratanej domácnosti aj skoncovanie so závislosťou na chemických čistiacich prostriedkoch, ste tu správne. Ak prijmete za svoje niektoré z klasických a osvedčených trikov na čistenie domácnosti, určite nebudete potrebovať viac času a ešte ušetríte. Pod drezom sa vám nebudú hromadiť nepekné plastové fľaše, nebudete zaťažovať domáci rozpočet výdajmi na chemikálie a budete mať bezpečnejšiu domácnosť aj pre svojich najbližších.

Na začiatok tu mám 3 základné pravidlá na udržanie poriadku v domácnosti

  1. Vetrajte – najlepší osviežovač je čerstvý vzduch. Každé ráno vyvetrajte miestnosti kde sa spalo. Roztoče to nemajú radi a vaše periny budú večer čerstvo voňať.
  2. Zbavte sa zbytočností. Často nakupujeme a ani nevieme prečo. Ak už musíte kúpiť novú vec, dobre si premyslite či ju skutočne potrebujete. Dobre funguje aj pravidlo „jednu vec kúpim a jednej sa zbavím“. Tiež platí, že čím menej vecí máte, tým ľahšie sa vám upratuje.
  3. Vracajte veci na svoje miesto. Každú vec, ktorú použijete, vráťte na svoje miesto – hneď. Naučte aj svoje deti, že všetko v domácnosti má svoje miesto.

Prírodné čistiace prostriedky? Základom sú tieto

prírodné čistiace prostriedky

Veci na svojom mieste máme, a tak je občas potrebné prejsť na dôkladnejšie upratanie. A tu prichádzajú na rad čistiace prostriedky. Medzi základné ekologické, a najúčinnejšie prostriedky patria – CITRÓN, JEDLÁ SÓDA a OCOT. S týmito troma prostriedkami si vystačíte pri bežnom a každodennom upratovaní v domácnosti.

Zmiešaním sódy a octu v pomere 1:1, získate pastu, ktorá účinkuje ako tekuté čistiace prostriedky, bežne dostupné v drogérii, a  pomocou nej vyčistíte :

  • kachličky v kúpeľni aj kuchyni
  • špáry medzi kachličkami
  • umývadlá aj sprchové kúty
  • šporáky aj rúry

Niekedy je potrebné nechať pastu pôsobiť, alebo postup zopakovať.

  • Pridaním pár kvapiek esenciálneho oleja, napríklad levanduľového, dodáte paste nádhernú vôňu. Levanduľový olej má tiež dezinfekčné účinky.
  • Odpady zbavíte usadenín a zápachu, ak do nich nasypete sódu a zalejete octom. Na záver nalejte vriacu vodu a máte vyčistený odpad bez zápachu a bez zbytočnej chémie.
  • Koberce a sedačky tiež ocenia, ak ich oživíte a vyčistíte pomocou sódy. Stačí posypať koberec alebo  čalúnenie sódou, tak aby sa vytvorila tenká vrstva. Necháme pol hodiny pôsobiť a potom povysávame.
  • Zrkadlá, sklenené výplne a okná po umytí jednoducho naleštíte ak zmiešate vodu a ocot v pomere 1:1, dáte do rozprašovača a po nastriekaní vyleštíte mäkkou handričkou.
  • Chladničku zbavíte nepríjemného zápachu ak ju vyumývate roztokom horúcej vody a citróna v pomere 1:1.
  • Kuchynská linka bude ako nová, ak na vrstvu sódy bikarbóny nastriekate ocot a potom zotriete.
  • Z dreva a z dosiek na krájanie odstránite škvrny tak, že budete rozkrojeným citrónom a krúživými pohybmi čistit dosku. Ak je  špina zažratá veľmi, použite drátenku.

Existuje ešte veľké množstvo spôsobov ako v domácnosti používať tieto lacné a bežne dostupné prírodné čistiace prostriedky. Verím že aj vy si niektoré z nich vyskúšate a zistíte, že je to naozaj jednoduché, ale najmä účinné čistenie. Nie malým benefitom takéhoto čistenia je aj to, že je pre životné prostredie neškodné a nijak ho nezaťažuje.

Prajem príjemné upratovanie, nie len to jarné.

S láskou pripravila Tina