kakaové venčeky

Čokoládové venčeky – dezert, ktorým potešíte všetkých

 | 

173

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 300 ml vody
  • 150 g masla alebo rastlinného tuku (napríklad kokosového)
  • 150 g hladkej múky
  • 4 vajcia (hľadajte v letáku BILLA)
  • 1/2 ČL soli

Na francúzsky čokoládový krém:

Ingrediencie

Na cesto:

  • 300 ml vody
  • 150 g masla alebo rastlinného tuku (napríklad kokosového)
  • 150 g hladkej múky
  • 4 vajcia (hľadajte v letáku BILLA)
  • 1/2 ČL soli

Na francúzsky čokoládový krém:

Dnes si napečieme niečo veľmi dobré a celkom jednoduché. Čokoládové venčeky z odpaľovaného cesta s vynikajúcim francúzskym čokoládovým krémom ganache. Sami budete prekvapení, že upiecť dobré odpaľované koláčiky je hračka.

Obľúbené venčeky – dezert hodný majstra

Len zopár základných prísad vám bude stačiť na to, aby ste si doma v kuchyni vykúzlili dezert hodný majstra.

Postup
  1. Najprv si pripravíme základ na krém. Šľahačku dáme zovrieť a potom ňou zalejeme na kúsky nalámanú hrokú čokoládu. Miešame metličkou, až kým sa všetka čokoláda úplne nerozpustí a potom dáme túto čokoládovú zmes vychladnúť. Základ na plnku si môžeme pripraviť aj niekoľko hodín vopred.
  2. Do hrnca dáme variť vodu, soľ a maslo alebo tuk, kým sa tuk nerozpustí a zmes nezačne vrieť. Vriacu zmes dáme bokom z ohňa a prisypeme múku. Varechou hneď rýchlo miešame, až sa nám vytvorí kašovitá zmes, ktorú vrátime späť na sporák a za stáleho energického miešania krátko povaríme, kým sa nám cesto „neodpaľuje“ od dna hrnca, t.j., keď zamiešate kašu varechou, ostane vám brázda a vy vidíte dno hrnca.
  3. Odstavíme a necháme úplne vychladnúť, počas chladnutia občas premiešame, lebo tuk sa môže začať oddeľovať od cesta. Do vychladnutej zmesi po jednom zašľaháme mixérom vajcia. Vznikne nám trochu lepkavá, ale hladšia zmes.
  4. Na plech vystlaný papierom na pečenie zdobiacim vreckom nanášame venčeky. Pokropíme ich vodou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na 25-30 minút, kým sa neupečú do zlatista. Rúru počas pečenia neotvárame.  Dobre upečené odpaľované cesto je na povrchu tvrdé, až chrumkavé a vo vnútri duté a suché.
  5. Vychladnutú zmes na plnku vyberieme z chladničky a mixérom ju vyšľaháme ako šľahačku. Ak je príliš tuhá, stačí ju rozriediť trochou studenej šľahačky.
  6. Venčeky rozkrojíme vodorovne a pomocou zdobiaceho vrecka ich plníme čokoládovým krémom.
  7. Podávame posypané práškovým cukrom.