šošovicový šalát

Šošovicový šalát s cviklou a s opečeným zubáčom

 | 

91

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 300 g (2 filety) zubáča
  • 50 g listového špenátu
  • 100 g žltej alebo červenej repy
  • 150 g červenej hrubostennej papriky
  • 150 g žltej hrubostennej papriky
  • 50 ml balzamikový ocot
  • 1/2 citróna, šťava z neho
  • 1 ČL medu
  • 7 ks nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • 250 g šošovice
  • 50+20 ml olivového oleja
  • soľ a korenie

 

Ingrediencie
  • 300 g (2 filety) zubáča
  • 50 g listového špenátu
  • 100 g žltej alebo červenej repy
  • 150 g červenej hrubostennej papriky
  • 150 g žltej hrubostennej papriky
  • 50 ml balzamikový ocot
  • 1/2 citróna, šťava z neho
  • 1 ČL medu
  • 7 ks nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • 250 g šošovice
  • 50+20 ml olivového oleja
  • soľ a korenie

 

Rád siahnem po šošovicovom šaláte, ktorému neviem odolať! Šošovicový šalát je plný vlákniny a naplní žalúdok na niekoľko hodín. Okrem toho, keďže teraz nie je až toľko čerstvej zeleniny, strukoviny sú výborné zimné jedlo. A v kombinácii s cviklou a paprikou je to vitamínová bomba.

Šošovicový šalát plný vitamínov

Šošovica má vysoký obsah zinku, ktorý podporuje tvorbu enzýmov a tým aj produkciu hormónov, spevňuje väzivové tkanivo, zvyšuje libido i potenciu. Okrem toho má vysoký obsah bielkovín a je jedným z najvýdatnejších zdrojov železa. Šošovica obsahuje aj vápnik na spevnenie kostí, ako aj draslík, ktorý vyrovnáva dôsledky nesprávneho stravovania s priveľkým množstvom soli, mäsa a údenín. Táto strukovina pôsobí odvodňujúco a pomáha nám redukovať hmotnosť.

Táto strukovina je bohatým zdrojom vápnika, železa, selénu, fosforu, zinku, vitamínov B1, B2, B6, enzýmov obsahuje organické kyseliny a lecitín.

Postup
  1. Najprv si pripravíme zeleninu na šalát. Cviklu uvaríme v šupke, potom nakrájame na kocky. Špenát posekáme na malé kúsky.
  2. Papriku upečieme v rúre. Na plech s papierom na pečenie poukladáme umyté a osušené papriky a dáme ich do vyhriatej rúry piecť pri 250 st. C, kým sa nespália takmer do čierna. Pri pečení ich otáčame. Preložíme ich do hrnca a prikryjeme pokrievkou, aby sa sparili. Keď sú papriky vychladnuté alebo len mierne teplé, ošúpeme ich a zbavíme stopky a semienok a nafiletujeme ju. Pozor na šúpanie, treba odstrániť len tenučkú šupku, čo sa od papriky oddelila pri pečení.
  3. V miske rozmiešame citrónovú šťavu, balsamico, 20 ml oleja a med. Do tohto nálevu vložíme na 15 minút upečenú vyfiletovanú papriku.
  4. Šošovicu uvaríme so soľou, bobkovým listom a novým korením a varíme al dente. Vo vačšej mise zmiešame ešte horúcu šošovicu, so špenátom (ten nám od nej pekne zavädne) pridáme na kocky nakrájanú marinovanú paprika a cviklu. Šalát dochutíme ešte korením a pridaním časti nálevu.
  5. Na panvici na oleji opečieme filety a ihneď podávame.