Tradičný veľkonočný mazanec

 | 

173

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 70 g bravčovej masti
  • 50 g kryštálového cukru (hľadajte v letáku Billa)
  • 125 ml mlieka
  • 5 g soli
  • 2 žĺtky
  • 1/2 kocky čerstvého droždia
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • kôra z polovičky chemicky neošetreného citróna
  • 40 g hrozienok namočených do vody (nemusí byť)
  • 1 vajce na potretie
  • za hrsť mandľových lupienkov
  • ešte trochu múky na dosýpanie

Na ozdobenie:

  • práškový cukor
Ingrediencie

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 70 g bravčovej masti
  • 50 g kryštálového cukru (hľadajte v letáku Billa)
  • 125 ml mlieka
  • 5 g soli
  • 2 žĺtky
  • 1/2 kocky čerstvého droždia
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • kôra z polovičky chemicky neošetreného citróna
  • 40 g hrozienok namočených do vody (nemusí byť)
  • 1 vajce na potretie
  • za hrsť mandľových lupienkov
  • ešte trochu múky na dosýpanie

Na ozdobenie:

  • práškový cukor

Veľkonočný mazanec by nemal chýbať na žiadnom veľkonočnom stole. Cesto sa zvyklo pripravovať na Bielu sobotu ráno.

Pripravte si tradičný veľkonočný mazanec

Postup
  1. Asi 1/3 mlieka zohrejeme, rozpustíme v ňom droždie, primiešame trošku cukru a trošku múky a necháme postáť asi 5 minút, resp. kým zmes nezačne rásť a na povrchu sa urobia bublinky.
  2. Zvyšné mlieko, cukor, masť a žĺtky (všetko aspoň izbovej teploty) zmiešame s múkou, citrónovou kôrou a pripraveným kváskom a varechou zamiešame na jemné cesto. Ak chceme, v tomto momente pridáme namočené hrozienka.
  3. Cesto vypracujeme miesiacim mixérom (miesime aspoň 10 minút) alebo ručne. Vymiesené cesto necháme prikryté asi hodinu kysnúť. Ideálne, kým neznásobí svoj objem.
  4. Medzitým rozohrejeme rúru na 180 stupňov.
  5. Nakysnutý bochník cesta zľahka premiesime, prenesieme na plech s papierom, potrieme ho tesne pred pečením rozšľahaným vajcom, posypeme mandľovými lupienkami a pečieme asi 35-40 minút.
  6. Po dopečení necháme úplne vychladnúť. Podávame posypané práškovým cukrom.

Tu si pozrite si naše ďalšie recepty na veľkonočné pečenie.