Keď si dá firma názov Výborný produkt, je to odvaha, ale aj záväzok voči zákazníkom. Spravili sme si výlet do Kochanoviec v okrese Humenné, aby sme sa presvedčili, či je tamojší ovčí jogurt naozaj taký výborný, ako na seba upozorňuje na pultoch Billy.
Čo robí Výborný produkt výborným
Nechodili sme okolo horúcej kaše a hneď po zvítaní sme od konateľa Rastislava Korenka vyzvedali, či si stojí za takým smelým názvom firmy. „Dostali sme ocenenia kvality, tak sme si povedali, že si zaslúžime príznačný názov,“ prezradil. Aha, takže žiadne chválenkárstvo. Ovčie jogurty z Kochanoviec potvrdili výnimočnú kvalitu ešte predtým, ako ich začali predávať pod značkou Výborný produkt. A čo vlastne robí Výborný produkt výborným? „Je to súbor viacerých vecí, ktoré sa musia stretnúť na vysokej kvalitatívnej úrovni. Spôsob dojenia, uskladnenie mlieka, progresívna technológia spracovania, špičkové chladenie či celoročný prístup k surovine. Výborný produkt by mal byť z domácich zdrojov, mal by výborne chutiť a prospievať zdraviu. Som rád, že toto všetko sa nám darí spĺňať,“ pochvaľuje si šéf spoločnosti, ktorá svoje portfólio postavila na dlhoročnej tradícii slovenského salašníctva.
Ovečka s hviezdnymi maniermi
Cingot zvoncov na krkoch oviec neodmysliteľne patrí k podtatranskému koloritu. Samotné ovce, čo dávajú kochanovským jogurtom ich základnú prísadu, sú pritom na našich lúkach relatívnym nováčikom. Na Slovensko pricupitali v roku 1994 a za zmienku stojí, že medzi chovateľmi majú povesť oviec s maniermi. Zatiaľ čo iné plemená sú poslušné a pokojné, elegantná Lacaune je pravá ovčia diva. Pri dojení či pasení si sem-tam zatrucuje, aby dala najavo, že ona rozhodne k „stádu oviec“ nepatrí.
Jogurtová vlajková loď
Do Kochanoviec putuje výlučne mlieko z overených salašov, ktoré sa môžu preukázať prvotriednym prírodným zázemím a modernými technológiami. Vo Výbornom produkte čerstvo nadojené mlieko ďalej spracovávajú na ovčí syr, bryndzu a žinčicu, onedlho by mal pribudnúť tvrdý syr. Vlajkovou loďou firmy sú však ovčie jogurty v neochutenom, ovocnom či čokoládovom šate. Biely, malinový a marhuľový nájdete aj na pultoch supermarketov BILLA, a to vo vkusnom sklenenom pohári. Ten síce zo Slovenska nepochádza, ale všetko, čo je v ňom, áno.
Národný šampión, medzinárodné vyhliadky
Potvrdzuje nám to aj pán Korenko, ktorý si na lokálny pôvod surovín potrpí. A dobre robí! Výborný produkt si práve vďaka umne namiešanému slovenskému zloženiu všimli nezávislí experti a viacnásobne mu udelili ocenenie Značky kvality SK GOLD. „Prvé ocenenie sme dostali v roku 2012 za jogurty, potom sa rozšírilo na bryndzu a žinčicu. Je to obrovský úspech, ale pre nás je najväčší úspech to, že sme sa dostali na celoslovenský trh. Do budúcna máme namierené do sveta,“ naznačuje vysoké ambície majiteľ. V Kochanovciach na ich realizácii pracujú už dnes, a to s maximálnym nasadením. Mesačne odtiaľto odchádza 30-tisíc naplnených jogurtových pohárov a sedem párov rúk dozerá na to, aby bol každý jeden v top kvalite. Ľudia si to žiadajú.
„Mám pocit, že v poslednom čase upadá záujem o exotické potraviny a Slováci opätovne objavujú hodnotu lokálnych produktov,“ delí sa o postreh Korenko.
Mliečna pochúťka, čo šetrí trávenie
Kúpa slovenských ovčích jogurtov však nie je podmienená iba patriotizmom. Ovčie jogurty si pre svoje výživové hodnoty zaslúžia vystúpiť z tieňa rozšírenejšej klasiky s kravským základom. „Ovčie mlieko má oproti kravskému vyšší obsah tuku, ale aj lepší pomer mastných kyselín, takže ide o cenný zdroj energie. Obsahuje dvojnásobok vápnika a až päťnásobok vitamínov B3, C a D,“ vyzdvihuje Korenko. Ovčie jogurty prechádzajú procesom fermentácie a ostane v nich len zanedbateľné množstvo laktózy, takže si ich môžu vychutnať aj ľudia s intoleranciou laktózy bez obáv zo zhoršeného trávenia. No to, čo výživoví špecialisti vyzdvihujú na ovčích jogurtoch najviac, sú ich živé kultúry. Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus zohrávajú dôležitú úlohu pri obnove črevnej mikroflóry a pomáhajú zlepšovať obranyschopnosť organizmu.
Jogurt sa im nezunoval
V Kochanovciach neplatí známe úslovie o bosých obuvníkových deťoch. Výborný produkt sa tu podáva každé ráno pri spoločných raňajkách, kým sa zamestnanci odoberú za svojimi pracovnými povinnosťami. Náš hostiteľ so žmurknutím priznal, že ako hrdý Slovák si dopraje žinčicu.
Redakcia Kulinaria odporúča:
NASLANO: Z bieleho ovčieho jogurtu môžete za okamih vykúzliť osviežujúci drink inšpirovaný indickým mliečnym nápojom Lassi. Vysokorýchlostným mixérom zmixujte 1 jogurt so soľou, s trochou mletého čierneho korenia, 2 PL vody, niekoľkými lístkami čerstvej nasekanej mäty a nastrúhanou kôrou z limetky.
NASLADKO: Čo takto superrýchly, nenáročný a ľahko stráviteľný dezert? Navrstvite na seba celozrnné piškóty a biely ovčí jogurt až po samý vrch dezertnej misky. Ozdobte dvoma rozpolenými a odkôstkovanými slivkami a posypte škoricou alebo trstinovým cukrom. Ak namiesto bieleho jogurtu zvolíte marhuľový, pre efekt nahraďte slivky marhuľami. Malinový zas spárujte s čerstvými malinami.