potraviny v chladničke

Potraviny, ktoré mylne skladujeme v chladničke

 | 

93

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
Ingrediencie

Zeleninu a ovocie chceme uchovať dlhšie pekné a chutné a automaticky ich preto vyložíme z nákupnej tašky rovno do chladničky. Exotické ovocie sa však v chladničke necíti dobre 🙂 Všetka zelenina a ovocie, ktoré majú veľa vody neznášajú predovšetkým zmeny teploty. Ak máte chladničku navyše nastavenú na teplotu tesne nad nulou a nebodaj ovocie a zeleninu preložíte pár krát von a dnu, na ich konzistencii sa to podpíše nepríjemnou chuťou a zmenou konzistencie, ktorá jemne skašovitie. Skladujte vybrané potraviny mimo chladničky a uvidíte ten rozdiel.

Banány

Predovšetkým banánom sa v chlade nepáči. Ich šupka po vybratí z chladničky získa veľmi rýchlo hnedé fľaky a postupne zhnedne celá. Taktiež banánová dužina začne sklovitieť a “kašovatieť”. Banány skladujeme najlepšie pri stálej izbovej teplote, nie na priamom slnku a nie vo vlhku. Ak sú už zrelé a nestihli sme ich zjesť, môžeme ich rozmixovať do smoothies, koktejlov, či koláčikov ako banánové mafiny, alebo banana bread.

Citrusy

Ani citrusy sa nepotešia, keď ich zavriete do chladničky. Svedčí im tiež bežná izbová teplota. Šupka pomarančov, mandaríniek či grepov je masívnejšia, ako pri iných ovociach a má iný obsah vody ako dužina. Práve toto je problém pri prudkých zmenách teploty. Ak idete robiť ovocný šalát a chutí vám studený, môžete ovocie umiestniť do chladničky na pár hodín a potom pripraviť šalát. Alebo do chladničky umiestniť už hotový šalát.

Paradajky

Paradajky v chladničke stratia chuť, arómu a môžu rýchlejšie splesnivieť. A nie sú ani príjemné na skus, keď sú ľadové.

Cibuľa a cesnak

Cibuľa a cesnak obľubujú chladné, tmavé a suché miesta. V chladničke im je zima a vlhko, dužina zosklovatie. Platí to najmä pre suchú cibuľu, nie pre jarnú cibuľku. Tú je najlepšie uskladňovať v chladničke.

Zemiaky

Ak dáme do chladničky zemiaky, po ich uvarení sa škrob, ktorý obsahujú, rozpadne a zmení sa na cukor. Už si na nich nepochutíte, pretože budú nepríjemne sladké.

Syry

Syrom sa v chladničke páči, ale pred gurmánskymi hodami sa chcú rozvoňať a na to potrebujú izbovú teplotu. Z chladu ich teda vyberieme aspoň hodinu vopred.

Chlieb a pečivo

Chlieb a pečivo nedávame do chladničky, pretože tam mu hrozí vysušenie. Uchovávame ho v priedušných obaloch, v nepriedušných zvlhne a môže splesnivieť. Ak sa chlieb či pečivo nechystáte hneď zjesť, môžete ho uložiť do mrazničky. Po rozmrazení chutí takmer ako čerstvý.

Uhorky, mrkva

Uhorky aj mrkva, majú rady izbovú teplotu. V chladničke sa často “scvrknú” a zmäknú.

Melón

Melóny, podobne ako ostatná zelenina a ovocie, ktoré obsahujú veľa vody, tiež nepatria do chladničky. Môžeme ich tam dať pred tým, ako sa do nich pustíme, nakrájané na kusy.

Bylinky

Bylinky, napríklad čerstvá bazalka, v chladničke rýchlejšie zvädne a absorbuje pachy ostatných potravín. Ušetrite ju od toho. Ak chcete, aby zostala rovnako chutná, stačí jej len skrátiť stonky a vložiť ju do nádoby s vodou podobne ako rezané kvety.

Med

Med mení v chladničke svoju konzistenciu. Hustne a potom sa nedá roztierať. Pevne uzavretý v suchých a pred slnečným žiarením chránených priestoroch vydrží bez toho, aby utrpel na kvalite. V chladničke skryštalizuje.

Olivový olej

Olivový olej uchovávame na tmavom mieste! V chladničke stratí na kvalite, môže sa zraziť alebo zakaliť.

Čokoláda

Čokoláda do chladničky rozhodne nepatrí. Nech sa radšej roztopí, ako zmrazí. Mohli by ste ju znehodnotiť tým, že po vybraní z chladničky a vystavení bežnej izbovej teplote, spôsobí kondenzácia skryštalizovanie cukru. Na bielom povrchu sa objavia malé granulky a čokoláda už nebude taká, akoby ste čakali. Navyše, absorbuje pachy, takže by ste mohli byť prekvapení, čo za príchuť ste si to kúpili.

Zdroj obr.: dreamstime.com