marhuľový koláč

Jarný marhuľový koláč s jogurtom

 | 

173

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na piškótový korpus:

  • 2 vajcia
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 2 PL polohrubej múky
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 1 ČL kypriaceho prášku

Na plnku:

  • asi 500 g zaváraných alebo mrazených marhúľ (ak máte, môžete, samozrejme, použiť aj čerstvé)
  • 5 plátkov želatíny
  • 3 x 150 g bieleho jogurtu Naše BIO Nature
  • 150 ml šľahačky
  • 4 PL kryštálvého cukru
  • kôra z polovice citróna

Na polevu:

  • zopár zvyšných marhúľ
  • 2-3 PL kryštálového cukru
  • 1 kopcovitá ČL kukuričného škrobu
Ingrediencie

Na piškótový korpus:

  • 2 vajcia
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 2 PL polohrubej múky
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 1 ČL kypriaceho prášku

Na plnku:

  • asi 500 g zaváraných alebo mrazených marhúľ (ak máte, môžete, samozrejme, použiť aj čerstvé)
  • 5 plátkov želatíny
  • 3 x 150 g bieleho jogurtu Naše BIO Nature
  • 150 ml šľahačky
  • 4 PL kryštálvého cukru
  • kôra z polovice citróna

Na polevu:

  • zopár zvyšných marhúľ
  • 2-3 PL kryštálového cukru
  • 1 kopcovitá ČL kukuričného škrobu

Aj keď ešte marhule na stromoch nedozrievajú, u mnohých nás sa ešte nájdu v mrazničke alebo v komore nespotrebované zásoby z minulého roka. Povyberajte preto mrazené alebo zavárané marhule, ideme si upiecť odľahčenú verziu cheesecakeu – jarný marhuľovo jogurtový koláč na nadýchanom piškótovom korpuse.

Marhuľový koláč na jarné odpoludnie

Postup
  1. Najprv si pripravíme piškótový korpus. V mise šľaháme celé vajcia spolu s kryštálovým cukrom, až kým nám nevznikne nadýchaná bledá pena.
  2. Do nej preosejeme na striedačku lyžicu múky a lyžicu škrobu, druhú lyžicu múky a druhú lyžicu škrobu spolu s kypriacim práškom. Gumenou varechou sypké prísady jemne ale dôkladne vmiešame do vaječnej zmesi.
  3. Nalejeme do tortovej formy s priemerom 20 cm (ktorú sme vyystlali papierom na pečenie) a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 20 minút do zlatohneda. Upečený korpus necháme riadne vychladnúť.
  4. Mrazené alebo zavárané marhule dáme do sitka odkvapkať.
  5. Na plnku si najprv pripravíme želatínu. Plátky želatíny namočíme do misky so studenou vodou a necháme ich asi 10 minút napučať.
  6. Šľahačku vyšľaháme do tuha a jogurt v miske zmiešame s kryštálovým cukrom a citrónovou kôrou.
  7. Napučané plátky želatíny vyžmýkame a dáme do malého kastrólika. Za stáleho miešania ich zahrievame iba do bodu, kým sa začne želatína topiť. Potom odstavíme z ohňa (pozor, nesmieme prevariť) a vmiešame do nej za lyžicu vyšľahanej šľahačky. Dobre premiešame a vlejeme do zvyšku vyšľahanej šľahačky a rovnomerne rozmiešame.
  8. Šľahačku so želatínou potom vlejeme do jogurtu, opäť dobre premiešame.
  9. Na upečený a vychladnutý korpus naukladáme odkvapkané marhule, na ne nalejeme jogurtovo-šľahačkovú zmes a koláč necháme cez noc v chladničke riadne stuhnúť.
  10. Na druhý deň v malom kastróliku povaríme zvyšné marhule s cukrom, rozmixujeme ich dohladka, pridáme v lyžici vody rozpustený kukuričný škrob a prevaríme. Touto zhustnutou zmesou dozdobíme hotový koláč a môžeme podávať.