Mnohokrát sú gastronomické zručnosti zaradené do kategórie umenia. V dnešnom rýchlom živote však oceníme akékoľvek vylepšenia, triky a grify, ktoré nám to v kuchyni uľahčia, urýchlia a sú overené, čiže fungujú. Ponúkame dobré rady a nápady, niektoré z nich možno poznáte, niektoré sú možno nové.
Dobré rady a nápady do kuchyne, vďaka ktorým jedlo bude chutnejšie
Zelenina
Ak chceme mať zemiakové (cukinové) placky chutné, bez pridávania množstva múky, postrúhame ich, posolíme a necháme chvíľku postáť, aby „pustili“ vodu. Precedíme, až potom pridáme už len malé množstvo múky.
Ako na olúpané paradajky? Šupku na paradajke narežeme do kríža, nie veľmi hlboko. Ponoríme paradajky na necelú minútku do vriacej vody, keď zovrie, vyberieme ich a ponoríme na chvíľku do studenej vody a šupku stiahneme. Tento proces sa nazýva „blanšírovanie“.
Ak varíme kukuricu, tak v neosolenej vode. Inak by stvrdla. Rovnako varíme strukoviny. Tie solíme až po zmäknutí.
Baklažán zbavíme horkosti tým, že ho nakrájaný posolíme a necháme chvíľku postáť. Potom ho opláchneme v studenej vode a osušíme a ďalej pripravujeme podľa zvoleného receptu.
Vývar
Kvalitný mäsový vývar sa nám podarí tak, že mäso vložíme do studenej vody. Keď ho privedieme k varu, ďalej varíme už len veľmi miernom ohni a dlhšiu dobu. Mäsový vývar by mal tzv. perliť, nie vrieť, aj niekoľko hodín. Zeleninu pridávame až neskôr, keď je mäso už takmer uvarené. Kal z vývaru môžeme odstrániť tak, že doň pridáme vyšľahaný bielok a po zovretí precedíme, alebo jednoduchšie len preliať cez jemné sitko.
Veľmi chutný zeleninový vývar pripravíme tak, že zeleninu nakrájame na malé kúsky, chvíľu ju orestujeme na troške oleja, a potom dáme do horúcej vody. Precedený vývar budem mať veľmi intenzívnu chuť i farbu. Zeleninovú zmes môžete použiť na prílohové pyré k jedlu.
Mäso
Ak klepeme mäso, neudierame tĺčikom priamo zhora, ale snažíme sa pritom mäso rozklepávať do strán. Klepeme ho tak, že na mäso položíme napr. mikroténový sáčok, aby nám šťava nestriekala po celej kuchyni.
Pri dusení či pečení mäso podlievame zásadne horúcou vodou. Inak by stuhlo.
Vajíčka
Ako uvaríme vajíčka, aby nepraskli, prípadne prasknuté vajíčko, aby nevytieklo? Do vody – ešte studenej aby nevykypela, pridáme trošku octu, že počas varenia ostane škrupinka neporušená.
Aby bola praženica vláčna a mäkučká, solíme vajíčka až úplne tesne pred dokončením. Nebude tuhá. Môžeme tiež pred koncom pridať trochu sladkej smotany či mlieka. Bude jemnejšia a kyprá.
Pečenie
Tortu pred naplnením narežeme ostrým nožom dookola, jemne, iba tak na hĺbku pol centimetra. Potom priložíme na vzniknutý rez obyčajnú niť, jej konce preložíme a uťahujeme, až dostaneme pekný, rovný a neporušený plátok.
Jemný a menej mastný krém do torty či na zákusky pripravíme ak do 1 šľahačky pridáme 1 mascarpone a môže byť aj 1 či 2 lyžičky práškového cukru. Šľaháme spolu vo vhodnej miske. Hodí sa aj na ozdobovanie torty, pretože sa nerozteká, krém ostane pekný tuhý.
Pri varení v plnom hrnci, môžeme vykypeniu zabrániť tak, že vnútornú vrchnú časť hrnca potrieme olejom alebo maslom.
Cestoviny varíme vždy v osolenej vode, ktorú pridáme do vody hneď na začiatku, ak pridáme soľ už do horúcej vody, začne nám kypieť.
Málokto dokáže nakrájať čerstvý chlieb na tenučké plátky. Ak nôž ponoríme do horúcej vody, zohrejeme ho a rýchlo osušíme. Potom chlieb nakrájame na tenké a neporušené plátky.
Aj mäkký syr možno nastrúhať, ak ho vychladíme a strúhadlo jemne potrieme olivovým olejom.
V lete do chladených nápojov radi pridávame kocky ľadu. Nápoj môže vyzerať zaujímavo a originálne, ak ľadové kocky nahradíme bobuľkami hrozna, ktoré máme uložené v mrazničke.
A nakoniec, v epizóde detektívneho seriálu Krádež kráľovského rubínu od Agathy Christie vás slávny detektív Hercule Poirot naučí, ako v spoločnosti pri stole jesť mango. Mango narežeme po celom obvode po dĺžke. Potom obidve polovice pretočíme smerom od seba a vyberieme kôstku. Dužinu vovnútri poprekrajujeme zvislým i pričnym smerom, šupku prevrátime, a vzniknú malé kocky, ktoré môžeme vyjedať lyžičkou.