Cuketa v sladkom pečenom už nie je žiadnou novinkou. Vždy koncom leta si pripomíname túto všestrannú zeleninu v mnohých receptoch a my vám dnes ponúkame cuketový koláč s orieškami.
Šťavnatý cuketový koláč
Cuketu pridávame do koláča nastrúhanú a v skutočnosti ju v ceste ani necítiť, ale dodáva mu šťavnatosť a vláčnosť. Skúste si napiecť na víkend tento jednoduchý koláč a verte, že ak ste doteraz cuketu nemali radi, odteraz sa to určite zmení.
- Vo väčšej miske zmiešame všetky suché prísady. Múku, kypriaci prášok, sódu preosejeme a do nich vmiešame škoricu, soľ, cukor a lieskovce a varechou premiešame.
- Pridáme rozšľahané vajcia a olej, premiešame.Nakoniec vmiešame cuketu, ktorú sme dopredu nastrúhali, nechali odpočinúť a vyžmýkali z nej prebytočnú tekutinu.
- Nalejeme do hlbšieho plechu, ktorý sme vystlali papierom na pečenie (alebo potreli tenkou vrstvou oleja a vysypali trochou múky).
- Pečieme na 180 stupňoch asi pol hodinu, kým nám nevýjde von čistá špajla.
- Upečený koláč necháme trochu vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme polevu.
- Šľahačku privedieme do varu, odstavíme, zalejeme ňou čokoládu a miešame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí.
- Nalejeme na koláč a uhladíme. Posypeme opraženými poskeanými lieskovcami.
Hotový cuketový koláč sme si trochu vylepšili čokoládovou polevou zvanou „čokoládová ganache“ a posypali sme ho opraženými a nasekanými lieskovými orieškami. Chutí však aj bez vylepšení a výborne sa hodí k poobednej káve či čaju, alebo napríklad deťom do školy ako chutná desiata.
Mnoho ďalších skvelých receptov nájdete na našej webovej stránke receptykulinarium.sk.