cuketový koláč

Šťavnatý jednoduchý cuketový koláč s orieškami

 | 

173

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky (hľadajte v letáku BILLA)
  • 200 g mletých lieskovcov
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • Pol balíčka kypriaceho prášku
  • 150 ml rastlinnho oleja
  • 3 vajcia
  • Štipka soli
  • 180 g hnedého kryštálovho cukru
  • 250 g nastrúhanej cukety

Na polevu:

  •  70 g šľahačky
  • 70 g horkej čokolády nasekanej na malé kúsky
  • Za hrsť nasekaných a opražených lieskovcov

cuketový koláč

Ingrediencie

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky (hľadajte v letáku BILLA)
  • 200 g mletých lieskovcov
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • Pol balíčka kypriaceho prášku
  • 150 ml rastlinnho oleja
  • 3 vajcia
  • Štipka soli
  • 180 g hnedého kryštálovho cukru
  • 250 g nastrúhanej cukety

Na polevu:

  •  70 g šľahačky
  • 70 g horkej čokolády nasekanej na malé kúsky
  • Za hrsť nasekaných a opražených lieskovcov

cuketový koláč

Cuketa v sladkom pečenom už nie je žiadnou novinkou. Vždy koncom leta si pripomíname túto všestrannú zeleninu v mnohých receptoch a my vám dnes ponúkame cuketový koláč s orieškami.

Šťavnatý cuketový koláč

Cuketu pridávame do koláča nastrúhanú a v skutočnosti ju v ceste ani necítiť, ale dodáva mu šťavnatosť a vláčnosť. Skúste si napiecť na víkend tento jednoduchý koláč a verte, že ak ste doteraz cuketu nemali radi, odteraz sa to určite zmení.

Postup
  1. Vo väčšej miske zmiešame všetky suché prísady. Múku, kypriaci prášok, sódu preosejeme a do nich vmiešame škoricu, soľ, cukor a lieskovce a varechou premiešame.
  2. Pridáme rozšľahané vajcia a olej, premiešame.Nakoniec vmiešame cuketu, ktorú sme dopredu nastrúhali, nechali odpočinúť a vyžmýkali z nej prebytočnú tekutinu.
  3. Nalejeme do hlbšieho plechu, ktorý sme vystlali papierom na pečenie (alebo potreli tenkou vrstvou oleja a vysypali trochou múky).
  4. Pečieme na 180 stupňoch asi pol hodinu, kým nám nevýjde von čistá špajla.
  5. Upečený koláč necháme trochu vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme polevu.
  6. Šľahačku privedieme do varu, odstavíme, zalejeme ňou čokoládu a miešame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí.
  7. Nalejeme na koláč a uhladíme. Posypeme opraženými poskeanými lieskovcami.

Hotový cuketový koláč sme si trochu vylepšili čokoládovou polevou zvanou „čokoládová ganache“ a posypali sme ho opraženými a nasekanými lieskovými orieškami. Chutí však aj bez vylepšení a výborne sa hodí k poobednej káve či čaju, alebo napríklad deťom do školy ako chutná desiata.

Mnoho ďalších skvelých receptov nájdete na našej webovej stránke receptykulinarium.sk.