Uvarte si s nami poctivú klasiku: kôprová omáčka s vareným hovädzím mäsom a domácou knedľou. Ak ste “kôprovke” stále neprišli na chuť, skúste ju urobiť podľa nášho receptu, uvidíte, že zmeníte názor 🙂 Ukážeme Vám krok za krokom ako uvariť chuťovo vyvážený hovädzí vývar, ktorý je základom pre výbornú omáčku a tiež ako pripraviť výbornú kysnutú parenú knedľu.
Domáca kôprová omáčka s domácou knedľou
1. Pripravíme si mäso a vývar:
Do hrnca vložíme umyté mäso a kosti, zalejeme vodou tak, aby boli úplne ponorené, pridáme očistenú mrkvu a cibuľu, bobkové listy, korenie a soľ. Necháme zovrieť, pozbierame penu, ktorá sa vytvorí po zovretí, stíšime plameň a zakryté varíme minimálne 2 hodiny. Veľkým pomocníkom pri varení hovädzieho mäsa je tlakový hrniec, v tomto prípade budete mať mäso uvarené za 40 -45 minút. Uvarené mäso vyberieme, vývar precedíme a uchováme.
2. Domáca knedľa:
Droždie rozdrobíme do menšej misky, pridáme cukor, lyžicu múky a zalejeme asi 1 dcl teplého mlieka – pozor nesmie byť horúce. Zakryjeme čistou utierkou a necháme vzísť kvások (bude to trvať asi 10 minút).
Múku zmiešame vo väčšej miske so soľou. Prilejeme mlieko, kvások a jedno vajíčko. Ručne alebo pomocou robota vypracujeme hladké a pružné cesto, ktoré sa odliepa od misky a rúk. Ak treba pridáme múku, alebo naopak mlieko. Zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 1 hodinu kysnúť. Potom preložíme na pracovnú dosku, rozdelíme na 3 časti, každú vytvarujeme do tvaru knedle a necháme ešte 20 minút zakryté utierkou podkysnúť.
Medzitým si pripravíme hrniec na parenie : budeme potrebovať veľký široký hrniec a nerezovú misku, ktorej okraj je rovnaký ako okraj hrnca. Ďalej čistú utierku a špagát alebo gumičku na upevnenie. Hrniec naplníme do polovice vodou. Utierkou zakryjeme hrniec a upevníme ju napevno pod horným okrajom gumičkou alebo špagátom. Hrniec s vodou postavíme na oheň a necháme zovrieť vodu. Keď sa varí, stiahneme na strednú teplotu a na utierku položíme opatrne 1 knedľu /alebo 2 menšie/. Zakryjeme nerezovou miskou a necháme pariť 18-20 minút, podľa veľkosti knedle. Misku neodkrývame! Po 20 minútach opatrne! – pozor na horúcu paru – hrniec odkryjeme a knedle preložíme na podložku. Hneď ich popicháme špáradlom po celej dĺžke, aby z nich vyšla para. Pokračujeme so zvyšnými knedľami.
3. Kôprová omáčka:
Na masti alebo oleji speníme múku a pomocou metličky rozmiešame na hladkú zápražku. Opražíme doružova. Zalejeme vývarom a mliekom a za stáleho miešania metličkou privedieme k varu. Kôpor otrháme od hrubých stoniek. Stonky vložíme do omáčky spolu s korením a bobkovým listom. Ochutíme soľou. Omáčku varíme na slabom plameni 20 minút. Potom prilejeme sladkú smotanu a ocot zmiešaný s cukrom. Necháme prejsť varom. Omáčku môžeme teraz precediť, aby sme v nej nemali hrudky, ale nie je to nutné. Nakoniec pridáme najemno posekaný kôpor a omáčku zjemníme maslom. Povaríme ešte 2 minútky. Kôprovú omáčku podávame s nakrájanou knedľou a plátkami vareného mäsa.
Tip: Ku kôprovej omáčke môžete namiesto mäsa uvariť vajíčka natvrdo a podávať s varenými novými zemiakmi. Plátky vareného mäsa môžete pred podávaním krátko prehriať a opiecť na masle, získate ďalšiu chuť navyše.