palacinky

Palacinky – 6 najlepších receptov

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

múka

mlieko

vajcia

soľ

cukor

čokoláda

jahody

ďalšie ingrediencie

Ingrediencie

múka

mlieko

vajcia

soľ

cukor

čokoláda

jahody

ďalšie ingrediencie

Recepty na najlepšie palacinky a lievance máme pre vás ako video, či foto postupy. Slané, sladké, chrumkavé, plnené, zapekané… Palacinky sú jedným z prvých jedál malých odvážnych kuchárov, ale aj obľúbeným dezertom vychytených reštaurácií.  Zbožňujú ich malí aj veľkí. Existuje nespočetné množstvo receptov na ne, ale základ je väčšinou vždy spoločný – zmiešať vajíčka, mlieko, múku a štipku soli a na panvici pripraviť tenkú placku. Ak do cesta nepridáte cukor, pripravíte palacinku univerzálnej chuti, ktorú potom môžete dotvoriť na sladko, alebo na slano.  Hovorí sa, že prvá palacinka sa vždy potrhá… Ak dodržíte naše rady, bude aj tá prvá vždy perfektná 🙂

Múka

Najvhodnejšia je hladká, ale ani polohrubou nič nepokazíte. Z  hladkej sa  zvyknú robiť v cestíčku hrudky, ale oplatí sa s ňou potrápiť, palacinky budú nadýchanejšie.  Pri miešaní si pomôžte ručným mixérom alebo aspoň metličkou. Múku vždy preosejte.  Môžete tiež experimentovať a vyskúšať múku  ryžovú či pohánkovú, alebo pridať do hladkej múky celozrnnú, špaldová múka zas dodá príjemnú orieškovú príchuť.

Vajíčka a mlieko

Vajíčkami nešetrite, dodajú palacinkám chuť a pružnosť. Na 1 šálku (250 ml) mlieka počítajte 2 vajíčka a približne 130 g múky. Mlieko je najlepšie plnotučné, výborné palacinky si urobíte aj s rastlinným mliekom, ak si z akéhokoľvek dôvodu nemôžete dopriať kravské.  Vyskúšajte kokosové alebo mandľové mlieko.

Nezabudnite …

Dôležité pri príprave palaciniek je odpočinutie cestaPalacinkové cesto potrebuje čas v chladničke, aby sa lepok aktivoval, cesto zhustne a zbaví sa bubliniek. Výsledkom bude hodvábne cesto s ktorým je jedna radosť pracovať. Pred pečením môžete cesto doladiť buď pridaním troška múky, alebo rozriediť mliekom.  Riedke cesto sa bude trhať, z príliš hustého cesta neurobíte ľahké palacinky. Zároveň primiešajte pár lyžíc roztopeného masla a nezabudnite na štipku soli. Keď chcete chrumkavé, pečte ich na masle, s kvapkou oleja.  Výber panvice sa tiež neoplatí podceniť. Nepotrebujete špeciálnu panvicu ani drahé prístroje. Vystačíte si s kvalitnou nepriľnavou panvicou, ktorú stačí tukom len potrieť. Výber NAJ receptov na palacinky a lievance sme pripravili aj na stránke Kulinária.

Do palacinkového cesta nepridávajte cukor, prípadne len minimum, cukor v ceste spôsobí, že sa budú ľahšie trhať. Ak kvôli intolerancii alebo zdravej výžive potrebujete nahradiť vajcia, múku alebo cukor, pripravte si cesto s náhradami.

špaldové palacinky

 Špaldové palacinky s jahodami  a mandľami

300 ml mlieka vyšľaháme s 1 vajíčkom a približne 130 g hladkej špaldovej múkyštipkou soli. Necháme odpočinúť a upečieme tenké palacinky.  250 g jemného nízkotučného tvarohu zmiešame s pár lyžicami práškového cukru, semienkami z 1 vanilkového lusku a troškou citrónovej kôry. Každú palacinku potrieme tvarohom a posypeme nakrájanými jahodami.  Zrolujeme. Lyžicu masla roztopíme s 50 g horkej čokolády. Servírujeme ozdobené jahodami, pofrkané čokoládou a posypané mandľovými lupienkami.

 

 

galettes

Bezlepkové pohánkové „galettes“ – bretónske slané palacinky (6 ks)

Deň vopred si zmiešame 125 g jemnej pohánkovej múky250 ml studenej vody, 1 vajíčkom1 lyžičkou soli. Vymiešame do hladkého palacinkového cesta a odložíme na noc do chladničky (alebo aspoň na 2 hodiny). Pred pečením vmiešame do cesta lyžicu roztopenej bravčovej masti alebo oleja.

Palacinky pečieme na horúcej panvici z oboch strán do zlata. Už upečenú palacinku dáme na mierne zohriatu panvicu, potrieme kúskom masla, posypeme strúhaným syrom, obložíme plátkom šunky, na to dáme volské oko a opäť posypeme troškou syra. Okraje preložíme do stredu tak, aby sme dostali štvorcovú palacinku s volským okom uprostred.  Chvíľku opekáme aby sa syr rozpustil. Ochutíme mletým čiernym korením, štipkou soli a podávame horúce, najlepšie s listovým šalátom.

palacinky

 

Citrónové palacinky – jednoduché, lacné ale vynikajúce (približne 12 ks)

Pripravíme si palacinky podľa základného receptu: zmixujeme 500 ml mlieka s 3-4 vajíčkami,  približne 250 g hladkej múky a štipkou soli. Cesto necháme hodinu odpočinúť. Smažíme tenké palacinky na kvapke oleja.  Každú palacinku ešte teplú pokvapkáme citrónovou šťavou a poriadne posypeme práškovým cukrom. Zavinieme a hneď podávame.

 

crespelle

Talianske crespelle – slané zapekané palacinky

80 g hladkej múky, 200 ml mlieka, 1 vajíčka, štipky soli a čierneho korenia vymiešame hladké palacinkové cesto. Zamiešame doň 2 hrste rukoly, nasekanej na malé kúsky. Necháme aspoň ½ hodinu odpočívať.  Plech na pečenie vyložíme papierom, rúru predhrejeme na 200 °C.  Na malej panvici na masle upečieme postupne tenké palacinky. Každú palacinku potrieme 2 lyžicami ricotty alebo smotanového syra, obložíme plátkami šunky a posypeme strúhaným parmezánom. Zložíme na štvrtinky, poukladáme na plech a zapekáme 2-3 minúty dozlatista.  Podávame s čerstvou rukolou.

 

Kakaové

Kakaové palacinky s mascarpone , banánom a čokoládou

250 ml mlieka, 130 g hladkej múky, 1 vajíčka, lyžice vanilkového cukru a štipky soli vyšľaháme palacinkové cesto. Do cesta preosejeme 1  lyžicu kakaa a všetko spolu dobre premiešame. Cesto necháme odpočinúť a na panvici potretej maslom upečieme tenké palacinky. 250 g mascarpone premiešame s 3-4 lyžicami práškového cukru2 lyžicami kyslej smotany.  Palacinku potrieme krémom, do stredu položíme celý banán a zarolujeme. Na tanieri polejeme čokoládou (roztopíme 50g čokolády s lyžicou masla), ozdobíme drvenými lieskovými orechmi a poprášime práškovým cukrom.

špenátové palacinky

Zelené špenátové palacinky  so špargľou

Pripravíme si klasické palacinkové cesto bez cukru (500 ml mlieka, 3-4 vajíčka, 250 g múky, štipka soli, 2 lyžice rozpusteného masla). Čerstvý špenát sparíme vriacou vodou, necháme odkvapkať a a rozmixujeme úplne na jemnú kašu. Tú potom zamiešame do palacinkového cesta. Na pomastenej panvici pečieme z každej strany pár minút.  Čerstvý rozotierateľný syr (napr. Lučina) zmiešame s trochou kyslej smotany, jemne osolíme  a natrieme na palacinku. Obložíme uvarenou zelenou špargľou a zavinieme.

 

Slané palacinky, ako ich maľujú Francúzi

Slane palacinky Francúzske slané palacinky sú jednoduchý, ale nesmierne efektný recept. Ja robím rada deťom sladké a mužovi takéto delikátne slané palacinky 🙂

Nebojte je to jednoduché a vďaka niekoľkým tipom budú vaše palacinky tentoraz naozaj jemne, nadýchané a jednoducho tak trochu chuťovo iné. Navyše určite máte u vás doma, tak ako ja aj skutočných mužov, ktorí ani zďaleka neholdujú sladkým palacinkám s marmeládou. Tu recept na tieto francúzske slané palacinky.

 

 

 

Recepty na palacinky z našej stránky 🙂

Palacinky
Palacinky ako jednohubky od Mišky
s lososom
Palacinky na slano – hortobádske palacinky od Mira
slané palacinky
Videorecept – palacinky s lososom od Ely
zapekané palacinky
Zapekané palacinky s tvarohovou plnkou

 

 

 

 

 

 

 

Články z nášho magazínu o potravinách:

Ako nalákať vaše dieťa na zdravé stravovanie?

Ak chcete žiť zdravo, vyhnite sa týmto raňajkám

Malé deti sú veľmi vyberavé. Niektoré nezjedia cestoviny, iné ryžu, ďalšie zase nedá do úst ovocie a zeleninu. Vy ale chcete, aby bolo zdravé a podľa toho sa aj stravovalo. Ako to ale docieliť?

Čítať ďalej

Pokiaľ nechcete byť počas celého dňa hladní, dajte si poriadne raňajky. Mali by byť bohaté na bielkoviny, zdravé tuky a vlákninu. V prípade, že si doprajete nezdravé raňajky, je možno lepšie raňajky vynechať. Toto sú niektoré nápoje a jedlá, ktoré spadajú pod “nezdravé”.

Čítať ďalej