špagety carbonara

Klasické špagety Carbonara alebo „uhliarske špagety“

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Suroviny pre 2 osoby:

Čas: 15 minút

  • 3 žĺtka z veľkých vajíčok z voľného chovu (hľadajte v letáku Billa)
  • 40 g parmezánu + na podávanie
  • 150 g pancetty (alebo prerastenej anglickej slaniny)
  • 200 g špagiet
  • extra panenský olivový olej
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • morská soľ

 

Ingrediencie

Suroviny pre 2 osoby:

Čas: 15 minút

  • 3 žĺtka z veľkých vajíčok z voľného chovu (hľadajte v letáku Billa)
  • 40 g parmezánu + na podávanie
  • 150 g pancetty (alebo prerastenej anglickej slaniny)
  • 200 g špagiet
  • extra panenský olivový olej
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • morská soľ

 

 Uhliarske špagety alebo „Pasta carbonara“  je veľmi jednoduché ale tiež veľmi chutné jedlo z cestovín, ktoré má pôvod, kde inde, ako v Taliansku. Jeho história je možno viac zaujímavá, ako samotné jedlo, pretože o presnom pôvode vedú kulinárni historici polemiky už dlhé desaťročia. Jedna z teórii hovorí, že špagety Carbonara vymysleli baníci, ktorí popri ťažkej práci potrebovali doplniť energiu a jednoduché jedlo  plné sacharidov, tukov a bielkovín (cestoviny, slanina, vajíčka, syr) bolo pre nich v ťažkých podmienkach ideálne.  A keďže čierne korenie, ktoré nesmie na cestovinách chýbať, pripomína omrvinky uhlia, budeme tejto teórii veriť 😉

Špagety Carbonara vyžadujú kvalitné suroviny, najmä vajíčka

Špagety Carbonara sú naozaj vynikajúce, a keďže na prípravu potrebujeme len 4 základné ingrediencie, vyberáme ich čo najkvalitnejšie.  Nevyhnutnosťou sú kvalitné vajíčka – najlepšie z voľného chovu alebo v bio kvalite. Cestoviny určite použite z tvrdej pšenice, tradičnú pancettu /druh talianskej slaniny/ môžete vymeniť za anglickú slaninu a parmezánom nešetrite. No a nezabudnite na čerstvo namleté čierne korenie.  Ak dodržíte náš postup, pripravíte si úžasné krémové cestoviny, plné chuti, ktoré budete chcieť robiť zas a znova.

Postup

  1. Do malej misky dáme 3 žĺtka, pridáme najemno nastrúhaný parmezán a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením.
  2. Slaninku nakrájame na hrubšie kocky. Cesnak ošúpeme a plochou stranou rozpučíme tak, aby zostal ešte v celku. Do osolenej vody (1 lyžička morskej soli na 1 liter vody) dáme variť cestoviny. Medzitým si nakrájanú slaninu dáme vyškvariť na väčšiu panvicu s lyžičkou olivového oleja a strúčikom cesnaku do chrumkava. Cesnak vyberieme asi po minúte opekania z panvice (potrebujeme ním len olej ochutiť).
  3. Z vody, v ktorej varíme cestoviny, odoberieme do šálky približne 150 ml.  Cestoviny scedíme, neoplachujeme a hneď ich pridáme do panvice k slanine. Premiešame, prilejeme trocha vody z cestovín a prehrejeme.
  4. Panvicu odstavíme z ohňa, na horúce cestoviny namelieme čierne korenie a pridáme žĺtkovo-parmezánový krém.  Energicky premiešame, prípadne pridáme ešte trošku vody z cestovín. Spojením škrobu z cestovín, syru a žĺtkov  by sa nám vytvoriť krémová omáčka, ktorá obalí cestoviny.  Žĺtky sa uvaria teplom, ale pozor, ak budú cestoviny príliš horúce, môže sa stať, že sa zrazia. Preto je veľmi dôležité pridať žĺtka so syrom až po odstavení panvice z plameňa.
  5. Podávame hneď,  každú porciu ešte posypeme strúhaným parmezánom a dochutíme mletým čiernym korením.
  6. Pri varení cestovín carbonara je dôležité aby ste mali všetky suroviny prichystané dopredu, pretože samotné varenie je rýchle.  Žĺtka by mali byť izbovej teploty a parmezán nastrúhaný čo najjemnejšie. Servírujte ich horúce, kým je omáčka krémová a slanina chrumkavá.  Na záver môžeme posypať troškou najemno nasekanej petržlenovej vňate alebo pažítky.

Ak je veľa hladných krkov a nie je čas sa hrať na gurmánov, dobre poslúži aj tento jednoduchý recept, kde namiesto žĺtkov použijete jednoducho iba smotanu: Špagety so syrom a slaninkou.

A ešte jedna zaujímavosť o tom, že jedno z najobľúbenejších jedál Európy nebolo vždy také známe. Vo Wikipédii sme našli takúto poznámku:

V 50. rokoch 20. storočia boli špagety vo Veľkej Británii pomerne málo známe a mnoho Britov nevedelo, že sú vyrábané z pšeničnej múky a vody. Televízne stanice BBC v relácii Panorama ako aprílový žart v roku 1957 uviedla trojminútovú reportáž o stromu – “špagetovníku”, na ktorom špagety rastú a z ktorého sa vo Švajčiarsku vďaka miernej zime toho roku vo veľkom žne. Televízia CNN tento hoax vraj považuje za “najväčšiu hoax, ktorý kedy seriózny spravodajská stanica uviedla”.