bylinky

Bylinky zjesť, zmraziť, usušiť, či zaliať olejom?

 | 

93

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
Ingrediencie

Doprajete si radi trochu vône či zdravia z prírody? Zbierate voňavé a často aj liečivé bylinky či vňate? Alebo ste dostali od niekoho voňavú, jedlú kytičku a neviete ako ju spotrebovať a uchovať jej moc aj do budúcnosti?

Dáme vám par tipov, ako zbierame, používame a uchovávame poklady zo záhrady či lúky. Blíži sa i magická Svätojánska noc, kedy majú bylinky ešte silnejšiu moc. Či je to naozaj tak, nikto nepreverí. Ale to, čo myslíme úprimne a naozaj vážne je vždy cennejšie ako povrchné zámery a činnosti. A teda ak chcete svojej rodine, sebe, či priateľom priniesť nádherné chute čerstvých korení a vňatí a silu byliniek, pokojne na to myslite i pri ich zbere. Nikdy nezbierajte bezhlavo, vždy len toľko, koľko viete spotrebovať.

Ak sa zaujímate o bylinky viac si o nich môžete prečítať v článkoch Divé bylinky, ktoré treba ochutnať a Ako pôsobia bylinky v kuchyni.

A teraz tá praktickejšia a menej bosorácka práca

Čerstvé bylinky chutia najlepšie. Polievky, omáčky a šaláty môžete voľne dochucovať pažítkou, bazalkou, saturejkou, tymiánom, žeruchou, ale I žihlavou, vňaťou z mrkvy, petržlenu, ale aj kalerábu či repy (hľadajte v letáku BILLA). Dokonca I jedlými kvietkami. Nie všetky sa vám však podari usušiť. Sušenie je najjednoduchší a tiež najmenej náročný spôsob. Na sušenie byliniek sa odporúčajú tzv. „suché“ bylinky ako levanduľa, rozmarín, tymián, materina dúška, šalvia, bobkový list, nechtík, kvet lipy… a pod, teda nie tie, ktoré majú už na pohľad a na dotyk vysoký podiel vody a sú dužinaté (pažítka, bazalka).

Domáce pestá z byliniek a letných listov:

Používame špenát, rukolu, bazalku, miešame s mladou žihľavou a pod. Základ pesta je  v bylinkách, dobrom oleji a hrsti orieškov. Toto všetko rozmixujeme s trochou soli a uložíme v menších pohárikoch. Poháre plníme až po vrch a zalejeme ešte kvapkou oleja. Pesto rozmixujete v klasickom, alebo vysoko otáčkovom mixéri. V pohode však aj tyčovým mixérom 🙂 Oriešky pred mixovaním môžete, ale nemusíte opražiť na sucho na panvici. Parmezán alebo iný syr pridávame do pesta až pri podávaní na cestoviny, alebo toasty. Výrazné pestá chutia dobre aj s jemným syrom typu Lučina alebo Ricotta.

Inšpirácie na prípravu bylinkového pesta:

krémová hrášková polievka a mätové pesto
Mätové pesto
cuketový šalát a Orieškové pesto
Orieškové pesto
cestoviny Rukolové pesto a pesto z reďkovkových listov
Rukolové pesto a pesto z reďkovkových listov
gnocchi Bazalkové pesto
Bazalkové pesto

 

 

 

 

 

 

 

bylinky

Sušiť bylinky môžeme :

V sušičke. Udržiavame v nej teplotu do 40 st. C, aby sme boli šetrní k cenným látkam v bylinkách.
Ak nemáme sušičku, môžeme použiť rúru a nastaviť v nej teplotu do 40 stupňov. Či pri teplote do 160 stupňov s pootvorenými dvierkami. Pri izbovej teplote, ale v suchu a v tme sa dajú byliny sušiť zavesené v kytičke dole hlavou. Môžete im urobiť kornút z tenkého papiera, aby ste zamedzili dennému svetlu. Ak si netrúfate, v lekárňach alebo “zdravých” obchodoch sú už dostať bylinky zo slovenských zdrojov. Tiež existuje mnoho kontaktov na “bylinkárky”, ktoré to vedia a popri deťoch či na materskej sa venujú zberu a sušeniu.

bylinky

Mraziť bylinky je jednoduché:

Mrazíme však len výlučne čerstvé bylinky a listy, aj tie šťavnatejšie ako kôpor, petržlenovú a zelerovú vňať, špenát, ligurček, pažítku, bazalku. Bylinky umyjeme a usušíme. Ak sú z našej záhrady, či lúky vzdialenej od áut a priemyslu, nemusíme ani umývať. Môžeme mraziť celé lístočky v menších krabičkách, z ktorých postupne odoberáme, alebo ich nasekáme nadrobno a dáme do formičiek na ľad a zalejeme vodou. Kocky potom vhadzujeme do omáčok a polievok.

 

bylinky

Zalievanie do oleja:

Na bylinkový olej sa perfektne hodí čerstvý rozmarín, levanduľa, bazalka, ošúpaný cesnak, čili a podobne. Bylinky pred namočením do oleja neumývame, ale poriadne vysušíme. Ak by boli vlhké, olej splesnivie. Olej zvolíme podľa chuti, ale doporučujeme studený lis, aby ste vytvorili naozaj gurmánsku záležitosť. Zalievajte až po vrch fľašky a lúhujte pri izbovej teplote, aj vyššej letnej, ale v tme. Potom olej preceďte a použite najmä v studenej kuchyni.

 

Foto: receptykulinarium.sk, dreamstime.com