Kto by nepoznal metrový koláč? V skutočnosti mu do metra niekoľko centimetrov chýba, je to však každopádne rekordman medzi koláčmi. Aj v obľúbenosti. Tento krásny dvojfarebný koláč, plnený jemným maslovým krémom s rumom, zdobieva nejeden slávnostný stôl. Ale nič nám nebráni v tom, upiecť si ho aj bez špeciálneho dôvodu. Len tak, keď máme chuť na poctivý zákusok.
Upečte si s nami metrový koláč
Postup
- Práškový cukor si vyšľaháme so žĺtkami a postupne pridávame hladkú múku, olej, vodu a kypriaci prášok. Všetko okrem kakaa.
- Bielky vyšľaháme do tuhého snehu a zľahka ho vmiešavame do žĺtkovej zmesi.
- Cesto si rozdelíme na 2 polovice, do jednej vmiešame 2 polievkové lyžice kakaa. Formy na srnčí chrbát vymastíme a vysypeme polohrubou múkou, do jednej nalejeme biele cesto, do druhej kakaové.
- Pečieme na 180 stupňoch asi 30-40 minút, cesto si skontrolujeme špajľou. Keď sú obidva korpusy upečené, vyklopíme ich z foriem a necháme vychladnúť.
- Na plnku si z pol litra mlieka uvaríme puding podľa návodu na obale, vynecháme však cukor.
- Práškový cukor si vymiešame s maslom do krémova a po troške túto zmes vmiešame do vychladnutého pudingu. Nakoniec pridáme rum a opäť vymiešame.
- Obidva korpusy si nakrájame na rovnaké asi 1 cm plátky a spájame ich striedavo biely – hnedý plát krémom. Krémom potrieme aj celý koláč zhora.
- Nad parou si roztopíme čokoládu spolu s tukom alebo maslom a polejeme ňou zákusok, ktorý sme umiestnili na mriežku. Metrový koláč necháme stuhnúť.
- Koláč krájame do šikma, aby sa nám vytvoril typický striedavý, bielo-hnedý vzor.