Bravčová panenka je veľká delikatesa. Aby sme dosiahli dokonale šťavnaté mäsko, nesmieme panenku dlho piecť a tým ju vysušiť. S našim receptom sa vám to vždy podarí.
Bravčová panenka zabalená do slaninky
- Mäso očistíme od blán, prekrojíme na dve časti a zo všetkých strán osolíme a okoreníme. Bylinky nasekáme najemno a mäso v nich obalíme.
- Na pracovnú dosku si rozložíme plátky slaniny v dvoch radoch tak, aby sa nám okraje prekrývali. Zabalíme doň mäso a previažeme kuchynským špagátom.
- Panvicu vhodnú do rúru rozohrejeme, pridáme trochu oleja a mäso opečieme z každej strany do zlata. Opekáme na strednom ohni.
- Vložíme do rúry na ďalších 15 minút, ak máte radi prepečené mäso, pečte panenku o niečo dlhšie.
- Po vybratí z rúry pridáme do panvice kúsok masla a necháme prikryté alobalom ešte chvíľu odpočívať.
- Medzitým si môžeme pripraviť teplý zeleninový šalát: 2 mrkvy a 1 menšiu cuketu nakrájame škrabkou na tenké prúžky. Na lyžici olivového oleja ich sprudka opekáme asi 2 minúty, osolíme, okoreníme a zastrekneme citrónovou šťavou.
- Z mäsa odstránime špagát a ostrým nožom nakrájame na plátky. Podávame napr. s pučenými zemiakmi na masle s pažítkou a teplým šalátom. Ozdobíme bylinkami a prelejeme výpekom z mäsa.
- Dokonalý nedeľný obed: Chcete ohromiť návštevu vašim kuchárskym umením a ukázať, aká ste skvelá hostiteľka? Alebo sú pre vás odmenou za dokonale zvládnutý obed spokojné úsmevy (a brušká) vašej rodinky? Nech už je to akokoľvek, ak chcete pripraviť nedeľný obed v plnej paráde, máme pre vás menu.
- Vynikajúcou voľbou pre polievku je staroviedenská polievka s hubami, ktorá vám znova pričaruje vôňu z detstva. Táto klasika starých mám sa výborne hodí s našou bravčovou panenkou ako hlavným jedlom. Ako príjemné zakončenie obeda upečte aj dezert – jemný citrónový koláčik. Tento príjemne sladkokyslý, osviežujúci koláčik zvládne aj začiatočník. Takéto správne zvolené menu môže byť aj slávnostným obedom so širšou rodinou a vy sa predvediete ako dokonalá kuchárka.