Bravcova panenka na slanine

Bravčová panenka na slanine

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

35

 min

Čas varenia: 

20

 min

Ingrediencie

Suroviny pre 4 osoby:

  • 1 bravčová panenka
  • 20 tenkých plátkov oravskej slaniny
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • Repkový olej
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica nasekaného rozmarínu
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžica lístkov tymiánu
  • + potravinársky špagát
Ingrediencie

Suroviny pre 4 osoby:

  • 1 bravčová panenka
  • 20 tenkých plátkov oravskej slaniny
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • Repkový olej
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica nasekaného rozmarínu
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžica lístkov tymiánu
  • + potravinársky špagát

Bravčová panenka je veľká delikatesa. Aby sme dosiahli dokonale šťavnaté mäsko, nesmieme panenku dlho piecť a tým ju vysušiť. S našim receptom sa vám to vždy podarí.

Bravčová panenka zabalená do slaninky

 

  1. Mäso očistíme od blán, prekrojíme na dve časti a zo všetkých strán osolíme a okoreníme. Bylinky nasekáme najemno a mäso v nich obalíme.
  2. Na pracovnú dosku si rozložíme plátky slaniny v dvoch radoch tak, aby sa nám okraje prekrývali. Zabalíme doň mäso a previažeme kuchynským špagátom.
  3. Panvicu vhodnú do rúru rozohrejeme, pridáme trochu oleja a mäso opečieme z každej strany do zlata. Opekáme na strednom ohni.
  4. Vložíme do rúry na ďalších 15 minút, ak máte radi prepečené mäso, pečte panenku o niečo dlhšie.
  5. Po vybratí z rúry pridáme do panvice kúsok masla a necháme prikryté alobalom ešte chvíľu odpočívať.
  6. Medzitým si môžeme pripraviť teplý zeleninový šalát: 2 mrkvy1 menšiu cuketu nakrájame škrabkou na tenké prúžky. Na lyžici olivového oleja ich sprudka opekáme asi 2 minúty, osolíme, okoreníme a zastrekneme citrónovou šťavou.
  7. Z mäsa odstránime špagát a ostrým nožom nakrájame na plátky. Podávame napr. s pučenými zemiakmi na masle s pažítkou a teplým šalátom. Ozdobíme bylinkami a prelejeme výpekom z mäsa.
  8. Dokonalý nedeľný obed: Chcete ohromiť návštevu vašim kuchárskym umením a ukázať, aká ste skvelá hostiteľka? Alebo sú pre vás odmenou za dokonale zvládnutý obed spokojné úsmevy (a brušká) vašej rodinky? Nech už je to akokoľvek, ak chcete pripraviť nedeľný obed v plnej paráde, máme pre vás menu.
  9. Vynikajúcou voľbou pre polievku je staroviedenská polievka s hubami, ktorá vám znova pričaruje vôňu z detstva. Táto klasika starých mám sa výborne hodí s našou bravčovou panenkou ako hlavným jedlom. Ako príjemné zakončenie obeda upečte aj dezert – jemný citrónový koláčik. Tento príjemne sladkokyslý, osviežujúci koláčik zvládne aj začiatočník. Takéto správne zvolené menu môže byť aj slávnostným obedom so širšou rodinou a vy sa predvediete ako dokonalá kuchárka.