jahody

Ako spracovať jahody a prebytky ovocia

 | 

173

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
Ingrediencie

V lete sa toho urodí veľa. Niekedy aj viac, ako sme schopní spotrebovať. Čo ale spraviť s prebytkami? Je škoda ich vyhadzovať, málokto z nás má však vždy čas a chuť vyvárať lekvár a džemy. S trochou nápaditosti sa ovocie dá spracovať oveľa kreatívnejšie a s menšou námahou. Keďže končí sezóna jahôd, máme pre vás zopár tipov, na čo všetko sa jahody dajú premeniť, čo sa z nich dá spraviť a ako si odložiť vôňu jahôd aj na zimu.

Spracujte jahody trochu inak

Tieto recepty su šité na mieru pre jahody, ale dajú sa nahradiť marhuľami alebo malinami (jedine, kde s marhuľami neuspejete je prirodny peeling 🙂 ).

domáci nanuk
4x domáci nanuk pre vytúžené schladenie

Jahodová dreň – využijete ju aj v zime na dezerty

Nespotrebované jahody umyjeme a odstopkujeme. Bez pridania cukru ich jednoducho zmixujeme ponorným mixérom, naporcujeme do menších plastových krabičiek a zmrazíme. Táto jahodová dreň sa dá krásne využiť počas zimy na smotanovo-piškótové torty. Rovnakým spôsobom možno spracovať aj iné bobuľovité ovocie.

Zdravé ovocné nanuky s mätou – a pridajte aj trochu smotany

Akékoľvek ovocie môžeme v priebehu niekoľkých minút premeniť na skvelé osviežujúce nanuky. Fantázii sa medze nekladú, stačí zmixovať akékoľvek druhy ovocia, podľa chuti pridať napríklad trochu bazového sirupu, nasekanú mätu. Obzvlášť jemné nanuky dosiahneme pridaním trochy smotany na varenie (s obsahom tuku 10%). Ovocnú zmes nalejeme do formičiek na nanuky a zmrazíme.

Jahodová domáca kozmetika – balzam na dušu

Jahody ako prísada v kozmetike? Prečo nie? Vyskúšajte napríklad jednoduchý prírodný peeling, ktorý si pripravíte z jahôd, maku a prírodného oleja. 3-4 väčšie jahody rozmixujeme ponorným mixérom na jemnú kašu. Postupne prilievame prírodný olej (napríklad mandľový alebo kokosový), asi 50 ml a napokon vmiešame 1-2 ČL nemletého maku. Tento peeling bez akejkoľvek chémie je šetrný k vašej pokožke a vďaka krásnej jahodovej vôni je aj balzamom na dušu.

jahodové smoothies
Roztoč mixér s ovocnými smoothies

Jahodový ľadový čaj – skombinujte jahody s bylinkami

Asi 700 g jahôd očistíme a nakrájame na kúsky, pridáme na kolieska nakrájaný väčší bio citrón (hľadajte v letáku BILLA) a varíme na slabom ohni, kým jahody aj citrón úplne nezmäkne. Potom ich prepasírujeme cez jemné sitko, aby sme sa zbavili jahodových zrniečok. Z litra vody uvaríme čaj (podľa toho aký máte najradšej, ak dáte na naše odporúčanie, spravte si jazmínový alebo mätový, výborne sa hodí k chuti jahôd). Čaj necháme vychladnúť.  Po vychladnutí ho nalejeme na jahodovú zmes, dobre premiešame a naplníme do sklenených fliaš. Necháme v chladničke dobre vychladnúť. Podávame s ľadom a kolieskom citrónu.

Pikantný jahodový relish – polotekutá jahodová omáčka ku grilovačke a syru

Asi pol kila očistených a na kocky nakrájaných jahôd zmiešame s lyžičkou mletého chilli. Pridáme 5 lyžíc trstinového cukru, asi pol deci červeného vínneho octu, lyžičku balzamika, soľ podľa chuti. Premiešame a na strednom ohni chvíľu povaríme, kým jahody nezmäknú a zmes začne zľahka tuhnúť. Odstavíme z ohňa. Relish môžeme uskladniť v sklenenom zaváraninovom pohári v chladničke, alebo ho vysterilizovať ako džem. Pred podávaním pridáme do zmesi najemno nasekaný tymian. Výborne sa hodí ako omáčka ku grilovanému mäsu alebo k syrom.

 

Foto: receptykulinarium.sk, dreamstime.com