prírodná kozmetika

Prírodná kozmetika – vyrobte si ju sami doma

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
Ingrediencie

Mať krásnu pleť,  pevnú, jemnú  pokožku a lesklé silné vlasy je snom a každodennou snahou snáď každej dámy ☺ ak  sa aspoň trochu zaujímame o zloženie kozmetických prípravkov, ktoré používame, zistíme, že mnoho z nich obsahuje príliš veľa konzervantov, parabénov, a nie celkom nevinných chemických látok.  Ak vás navyše trápi testovanie kozmetických prípravkov na zvieratách,  skúste si vyrobiť kozmetiku doma. Nie je to nič zložité, a suroviny sú dnes už bežne dostupné v lekárňach, drogériách alebo v eshopoch na internete. Ukážeme vám ako sa dá jednoducho vyrobiť prírodná kozmetika – telový krém, balzam na pery, hojivú nechtíkovú masť, masážny olej či telový peeling.

Prírodná kozmetika – balzam pre telo aj dušu

prírodná kozmetika

Citrusový balzam na pery

  • 20 g kokosového oleja
  • 20 g čistého bambuckého masla
  • 8 g včelieho vosku
  • 1 lyžica mandľového oleja
  • kvapka esenciálneho oleja napr. pomaranč, mandarínka,..

Vo vodnom kúpeli roztopíme kokosový olej, bambucké maslo, nastrúhaný včelí vosk a mandľový olej. Keď sú všetky ingrediencie roztopené, premiešame ich, aby sa spojili. Odstavíme, pridáme kvapku esenciálneho oleja, premiešame a ešte teplé rozlejeme do maličkých pohárikov. Uzatvoríme ich až po úplnom vyhladnutí.

Tip: namiesto esenciálneho oleja môžeme pridať trochu nastrúhanej kvalitnej horkej čokolády – dostaneme čokoládový balzam na pery ☺

prírodná kozmetika

Šľahaný telový krém s vôňou čokolády

  • 4 lyžice bambuckého masla
  • 4 lyžice kakaového alebo mangového masla
  • 4 lyžice mandľového oleja
  • 4 lyžice kokosového oleja
  • 4-5 kvapiek esenciálneho oleja (môžete vynechať)

Vo vodnom kúpeli (pozor, voda nesmie vrieť, mala by mať max. 80 °C)  rozpustíme všetky suroviny, okrem esenciálneho oleja. Dobre ich metličkou premiešame a odstavíme. Následne vložíme misku do chladničky, aby obsah opäť stuhol. Necháme v chladničke približne hodinu, vo finále potrebujeme konzistenciu podobnú mäkkému maslu. V tejto chvíli môžeme pridať pár kvapiek esenciálneho oleja – ku kakaovému maslu sa hodí napr. mäta, alebo pomaranč. Túto zmes teraz vyšľaháme pomocou mixéra s metličkami do hodvábne jemného krému. Bude to trvať približne 5-7 minút. Preložíme do čistej nádoby, najlepšie sklenený uzatvárateľný pohár. Šľahaním sa suroviny zahrejú, čiže po určitom čase bude mať trochu tuhšiu konzistenciu ako pri šľahaní, bude sa výborne nanášať a ľahko rozotierať. Keďže je to čisto olejové zloženie, krém sa po kontakte s pokožkou bude roztápať a meniť na olej. Preto je dôležité používať krém na vlhkú pokožku, najlepšie po sprchovaní alebo kúpeli.

prírodná kozmetika

Upokojujúci levanduľový olej

Malý zaváraninový pohár naplníme kvetmi levandule v plnom kvete a zalejeme kvalitným olivovým alebo slnečnicovým olejom. Dobre utlačíme a pohárik uzatvoríme. Na slnečnom mieste necháme 4 týždne macerovať. Potom scedíme do čistej fľaše a uchovávame na tmavom mieste. Levanduľa je známa svojimi upokojujúcimi účinkami, preto sa levanduľový olej  výborne hodí napr. pri bolestiach hlavy, kedy môžeme malým množstvom oleja masírovať spánky. Pomáha pri nespavosti, strese a rôznych zápaloch kože. Namáhané a boľavé svaly na tele sa tiež potešia masáži s levanduľovým olejom.

 

 

prírodná kozmetika

Kávový peeling pre pevnú pokožku

Káva nás vie povzbudiť nielen zvnútra. Pomleté kávové zrnká dokážu s našou pokožkou divy. Zodpovedný je za to kofeín, ktorý nakopne nielen unavenú myseľ, ale aj ochabnutú pokožku. Je výborným spojencom v boji s celulitídou.  Výživný a ošetrujúci peeling si pripravíte veľmi jednoducho: v miske zmiešajte 2 lyžice mletej kávy, 1 lyžicu hnedého cukru, 3 lyžice olivového alebo kokosového oleja a 1 lyžicu medu. Premiešajte a v sprche nanášajte krúživými pohybmi na celé telo, špeciálne na miesta postihnuté celulitídou.  Pokožka bude jemnejšie a pevnejšia. Potom dôkladne opláchnite.

 

 

prírodná kozmetika

Hojivá voňavá nechtíková masť

Na drobné rezné rany, popáleniny, opuchnutia, kožu popálenú od slnka, jazvy, suchú pokožku a mnoho ďalších kožných neduhov je dobré mať doma nechtíkovú masť.  Kúpite ju v každej lekárni, ale ak vám za domom rastie nechtík, neváhajte a pripravte si mastičku doma. Budete potrebovať len dve suroviny: kvety z nechtíka a kokosový olej. Kokosový olej krásne vonia  a keďže je priehľadný, nechtík mu dá krásnu zlatú farbu.  Postup je jednoduchý: 4 plné hrste kvetov z čerstvo natrhaného nechtíka (trhajte ten žltý, oranžový má menej účinných látok) nakrájame  a rozmiešame s 200 ml  kokosového oleja vo vodnom kúpeli. Necháme rozpustiť a pomaly luhujeme v teplom oleji približne 15-20 minút. Pozor, olej nesmie byť príliš horúci.  Potom odstavíme a necháme na chránenom mieste 12-24 hodín. Potom znovu rozpustíme do tekutého stavu a prefiltrujeme do čistých pohárov cez niekoľko vrstiev gázy alebo čisté plátno. Necháme stuhnúť, až potom uzatvoríme. V lete je dobre uchovávať v komore, alebo chladničke, v chladnom prostredí  kokosový olej tuhne. Zároveň pri popáleninách napr. od slnka je príjemnejšie natierať pokožku chladnou mastičkou.

Foto: dreamstime.com