cestoviny

Vyrobené na Slovensku – Flaviol a Popradské cestoviny

 | 

93

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
Ingrediencie

 

Témou nasledujúcich stránok budú oleje a cestoviny. Nie, nie, nevydáme sa za nimi do Talianska, bude to kratšia cesta – do spišského regiónu. V Poprade a Spišskej Novej Vsi sídlia dve firmy, ktorých produkty sa stretajú vo vybraných supermarketoch BILLA na jednom regáli s regionálnymi potravinami. A výborne im to spolu ladí aj na jednom tanieri!

Flaviol – “Oliva severu” zo Spišských polí

„Spiš je jednou z najstarobylejších oblastí olejárstva na Slovensku,“ uvádza nás do tajov svojho fachu Tibor Husár, riaditeľ spoločnosti BIO-plus, s. r. o., Spišská Nová Ves, ktorá má v portfóliu aj dobre známy repkový olej Flaviol.

„Výroba oleja bola na Spiši známa už v období stredoveku a tradícia v tomto regióne pretrváva dodnes. Pokiaľ sa však v minulosti ako plodina na výrobu oleja pestoval najmä ľan, dnes, vďaka pestovaniu repky olejnej, nadobudla tradícia trochu iné, žlté sfarbenie,“ vysvetľuje riaditeľ. „Repkový olej zo Spiša je vďaka priaznivému zloženiu mastných kyselín považovaný za jeden z nutrične najvýhodnejších rastlinných olejov. Podľa odborníkov svojím zložením v niektorých kritériách dokonca prekonáva aj vysoko cenený olivový olej,“ pochvaľuje si obchodník s olejmi „olivu severu“, ako sa vraj v kuloároch hovorí repkovému oleju. Chuť a aróma Flaviolu sú nasiaknuté spišskou klímou a mravčou prácou miestnych roľníkov. Repkové semeno pochádza z oblasti so špecifickými klimatickými podmienkami a bonitou pôdy.

Žiadne chemické látky

Výroba nadväzuje na stáročia staré poľnohospodárske skúsenosti. Názvov firmy BIO-plus je veľavravný. „Tým menom sme chceli poukázať na to, že naša spoločnosť spracováva repkové semeno, teda produkt živej prírody, prirodzene a nepoužíva pri tom žiadne chemické látky, ani pri lisovaní repkového semena, ani pri jeho rafinácii,“ približuje šéf spoločnosti. Repkový olej je takou samozrejmou výbavou našich kuchýň ako soľ. A aj pri ňom možno konštatovať „olej nad zlato“, pretože navzdory banálnemu zovňajšku nájdete vnútri nedocenený poklad pre zdravie.

Repkový olej a zdravie

Obsahuje vysoký podiel kyseliny linolenovej patriacej do skupiny omega-3 mastných kyselín. Tá prispieva k zachovávaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi, ako aj k zdravému vývinu detí. Obsahom omega-3 mastných kyselín pritom až 10-násobne prevyšuje olivový olej! Okrem toho, že má repkový olej ideálny pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín, konkrétne 1:2, je tiež cenným zdrojom vitamínov E, A, D a K a rastlinných sterolov. Významným plusom repkového oleja je jeho všestranné použitie. Hodí sa do nátierok či šalátov, kde zvýrazňuje arómu byliniek a zeleniny, no zároveň je veľmi odolný aj voči vysokej teplote. Teplotná odolnosť oleja je totiž viac ako 200 °C, čo ho predurčuje napríklad na vyprážanie a fritovanie. Flaviol chutí o to viac, že jeho základná surovina, repkové semeno, je dopestovaná a spracovaná na Slovensku. „Nie nadarmo sa hovorí, že človek by mal konzumovať potraviny z oblasti, z ktorej pochádza a kde dlhodobo žije. Podporuje tým nielen svoje zdravie, ale aj ekonomiku regiónu,“ uzatvára Tibor Husár.

Popradské cestoviny – bez farbív a prídavných látok

Cestoviny ADC Poprad každý pozná pod zľudoveným názvom „Popradské cestoviny“ a kto ich raz ochutnal, vie, že toto meno je synonymom sýtej obilnej chute na nerozoznanie od domácej receptúry. Podľa konateliek Dagmar Dvořákovej a Anny Durankovej, je tradícia výroby cestovín na Slovensku dlhá a bohatá. „Boli pevnou súčasťou jedálneho lístka našich predkov, hoci možno nie v takej miere ako v Taliansku. Treba tiež poznamenať, že cestoviny vyrábané zo slovenskej múky majú iné vlastnosti a chuť ako cestoviny vyrábané z talianskej múky, čo je dôsledkom iných prírodných podmienok. Počas nášho pôsobenia na trhu sme sa však stretli aj s názorom, že naše cestoviny sú lahodnejšie. Ako pri všetkom, závisí to od chutí zákazníkov,“ dodávajú s úsmevom. Pri tradičnom základe však v ADC Poprad nekončia. Nabaľujú naň stále nové a nové príchute i tvary vychádzajúc tak v ústrety maškrtníkom i zákazníkom s potravinovými intoleranciami. „Spočiatku sme vyrábali len tradičné cestoviny. Neskôr sme sa pustili do ochutených, pretože sme cítili ich nedostatok na trhu v dobrej kvalite, bez farbív a konzervantov.“

3 zamestnanci, 20 druhov cestovín

Hoci má firma iba troch zamestnancov, invencia im rozhodne nechýba. „Vyrábame trojvaječné cestoviny z hrubej pšeničnej múky, semolínové bezvaječné a špaldové cestoviny, dovedna zhruba 20 druhov,“ vymenúva riaditeľka spoločnosti širokú paletu výrobkov. V ponuke tejto značky nájdete aj špeciality: kakaové, bazalkové, paradajkové, paprikové, cviklové či dokonca petržlenové cestoviny. Kuriozitou je, že ADC Poprad raz na objednávku vyhotovil cestoviny s príchuťou čučoriedok. Vraj chutili znamenite!

Keď sa pýtame na cestovinový vkus Slovákov, dozvedáme sa, že hviezdami našich kuchýň sú najmä niťovky, rezance, tarhoňa a vlnky mix. Dávame však šancu aj atypickejším druhom – v posledných rokoch vraj narastá popularita ochutených špenátových cestovín.

Žiadne potravinárske farbivá ani iné prídavné látky

Neodpustíme si aj jednu „podpásovku“. Skutočne sú v cestovinách z Popradu prírodné ingrediencie? To sýte sfarbenie zvádza k inej predstave… Pani Duranková však rýchlo uvádza veci na pravú mieru: „Pri všetkých našich výrobkoch garantujeme zloženie podľa návodu. Áno, cestoviny sú krásne farebné. Farbu im však dodávajú len sušené vajcia, kurkuma, sušený špenát, bazalka, čili či kakao. Neobsahujú žiadne potravinárske farbivá ani iné prídavné látky. Navyše, väčšina surovín je slovenského pôvodu.

A čo baví skúsenú cestovinárku najviac? „Asi fakt, že cestovinami skutočne nie je čo pokaziť. Sú chutné samy osebe, nie je potrebné dodávať veľa iných surovín. Čím jednoduchší recept, tým lepší výsledok!“ S tým nemožno nesúhlasiť, ale keby ste predsa len dostali „kulinársku slinu“ a mali chuť vytvoriť niečo originálne, po nápad nemusíte chodiť ďaleko.

V letnom vydaní časopisu Kulinárium nájdete tri naše tipy, ako dodať overenému olejovo-cestovinovému spojeniu ešte viac chuti, farby a šmrncu.