Aj keď prvá polovica leta nám priniesla počasie skôr aprílové ako letné, horúčavy ešte určite prídu a my oceníme každú možnosť ako sa rýchlo schladiť. Čo v tom prípade, ak nemáte dostatok chladených nápojov a hostia sú už na ceste? Ukážeme vám pár jednoduchých trikov ako rýchlo vychladiť nápoje bez toho, aby ste mali dostatok ľadu v zásobe a prezradíme, ktoré nápoje vás v horúčavách osviežia dokonca aj bez ľadových kociek.
Obľúbené nápoje za pár minút
Instantná citronáda
Pripravte si základ na citronádu, ktorý po vybratí z mrazničky dolejete studenou vodu a máte citronádu hotovú do minútky. Vytlačte šťavu z niekoľkých citrónov (hľadajte v letáku BILLA) a zmiešate ju v pomere 1:1 s čistou vodou. Pridajte cukor podľa chuti a nechajte ho rozpustiť. Premiešajte, prelejte do tvorítok na ľad a dajte zamraziť. Hotové citrónové ľadové kocky preložte do veľkého džbánu a dolejte vodou alebo perliovu minerálkou. Takéto pripravené „citronádové kocky“ si môžete pripraviť dopredu, a keď príde nečakaná návšteva, stačí nasypať kocky do pohárov, pridať vodu a vetvičku rozmarínu alebo tymianu. Tip: kocky po zmrznutí presypte do vrecka a takto ich skladujte v mrazničke. Budete ich mať po ruke kedykoľvek aj vo väčšom množstve.
Ovocné ľadové kocky
Drobné mrazené ovocie funguje výborne ako náhrada za ľad. Hlavne ak pripravujete ovocné limonády. Mrazené ovocie jednoducho nasypte do pohára a dolejte perlivou alebo neperlivou minerálkou. Ovocie vodu schladí a zároveň ochutí. A ešte aj dobre vyzerá. Môžete pridať aj obľúbené bylinky. Zamrazte si do vreciek niekoľko druhov ovocia dopredu a pripravte si limonády s príchuťami, napr. jahoda & bazový sirup & bazalka, ríbezle & medovka, ananás & mango, maliny & černice & mäta.
Vyskúšajte tipy na nápoje od našich blogerov:
Chladené víno do 10 minút
Tento tip sa bude hodiť milovníkom vína. Je to veľmi jednoduché. Namočte čistú utierku do vody a vyžmýkajte ju. Potom ňou obaľte fľašu vína a vložte na 5-10 minút do mrazničky. Víno bude vychladené na perfektnú teplotu. Červenému postačí 5 minút, biele bude potrebovať aj 10 minút. Len nezabudnite fľašu v mrazničke, výsledok by vás rozhodne nepotešil 🙂
Teplý čaj a kyslé mlieko
Že je to divná kombinácia? To určite áno, najmä spolu 🙂 Každý z nich zvlášť je však v horúcom a sparnom počasí veľmi dobrým pomocníkom. Predstavte si náš organizmus v horúčave ako džbán na vodu. Ak do neho nalejete ľadovú vodu, čo sa stane? Orosí sa. Tak je to aj s našim telom. Príliš veľa vypitých ľadových nápojov spôsobí, že sa namiesto vytúženého schladenia začneme ešte viac potiť. Skúste vyskúšať vlažný čaj alebo acidko. V krajinách s tropickým počasím, napr. v Egypte, Indii, na Blízkom východe alebo v Stredomorí, ľudia už stáročia vedia, že kyslomliečne nápoje sú najlepším osviežením. Typickým príkladom je indické lassí (ovocný jogurtový nápoj), turecký ayran (slaný jogurtový nápoj), okroška či tarator.
Za vyskúšanie stojí aj popíjanie vlažného, či dokonca teplého čaju. Skvele fungujú jemne osladené a okyslené bylinkové čaje, vyskúšať môžete napr. typický marocký mätový čaj, ktorý sa pripravuje z čerstvej mäty. Väčšie množstvo mäty nasekajte, vložte do hrnca a zalejte vodou, priveďte k varu a potom pridajte vrecko zeleného alebo čierneho čaju. Minútku spolu povarte a zamiešajte doň cukor. Čajové vrecko vyberte a čaj odstavte z plameňa. Mätu v ňom ponechajte ešte 5-10 minút. Potom preceďte a podávajte teplé alebo vlažné. Môžete pridať aj pár kvapiek citrónovej šťavy.