Paradajková polievka patrí medzi moje najobľúbenejšie – je rýchla a jednoduchá. Každá rodina ju robí trošku inak. Ja mám pre vás ale recept z pár hlavných ingrediencií, ktoré môžete potom obmieňať. Uvaríme si ju na niekoľko dní dopredu, ale nikdy nebudete jesť to isté. Je to skvelá možnosť ako v pracovnom týždni nakŕmiť celú rodinu, a pritom nestáť u hrncov niekoľko hodín. Kto by to povedal, že sa niekoľko ingrediencii môže spojiť v tak chutnú krémovú polievku.
- Nakrájajte cibuľu na väčšie kúsky.
- Maslo rozpustite v hrnci nad miernymi ohňom, pridajte pokrájanú cibuľu, tú zľahka na masle opražte do zlatista. Pridajte paradajky aj so šťavou, soľ (radšej menej, vždy polievku môžete nakoniec dochutiť). Polievku privedieme do varu a nechajte ešte v otvorenom hrnci variť na miernom ohni ďalších 40 minút.
- Potom polievku rozmixujte ponorným mixérom. Mixujte opatrne, zo začiatku pomaly. Nie je nič horšie než umývať linku od červených škvŕn ešte ďalších pätnásť minút.
Podávať polievku môžete hneď so štyrmi druhmi príloh, každý si určite nájde to svoje.
Paradajková polievka na 4 spôsoby
1. S pečeným parmezánovým cícerom
Cícer sa z plechovky scedí a rozložte rovnomerne na plech s papierom na pečenie, pokvapkajte olejom a pečiete zhruba 25 min v predhriatej rúre pri 220 stupňoch celzia. Po upečení cícer v miske zmiešajte s nastrúhaným syrom typu parmezán, pripadne trochu dosoľte a dopečiete.
2. S bazalkovým pestom
V Bille kúpime jedno z najlepších bazalkových pest, tak prečo to nevyužiť. Na polievku si nastrúhajte trochu parmezánu a pridajte lyžičku pesta.
3. S opečenou bagetou
Na nakrájané bagety nastrúhajte trochu parmezánu a dajte ich do rúry zapiecť na 220 stupňov, stačí len na chvíľu.
4. Paradajková polievka s “písmenkami”
Keď prídu na rad tí najmenší, tí isto nikdy neodmietnu polievku s písmenkami. Niekedy aj tí dospelí majú proste väčší hlad, nebojte sa experimentovať a do polievky pridajte trocha uvarených cestovín, najlepšie polievkového tipu, alebo azda plné cestoviny, medze sa tu nekladú. Dobrú chuť.
Paradajková polievka v rôznych medzinárodných kuchyniach
Na Slovensku sa robieva alebo robievala paradajková polievka väčšinou s z pretlaku. Dnes sa viac používa taliansky prístup, teda sa varia konzervové lúpané paradajky, celé alebo alebo krájané. Konzervované paradajky majú tú výhodu, že samotné paradajky sa konzervujú v lete, zrelé, plné chuti. Ak sú navyše z južných krajín, je chuť ešte výraznejšia. Potom je možné uvariť priamo čerstvé paradajky, pri ktorých je ale dôležitá zrelosť a chuť. Čiže ideálne letné a domáce.
Toskánska paradajková
Oproti klasike sa do toskánskeho receptu zvykne pridať aj suché biele víno, hovädzí vývar a na kocky nakrájaný starší chlieb. Ten sa pridá v druhej fáze varenia a polievka sa ešte varí asi 10 minút. Samozrejme nezabudnúť na parmezán.
Španielske gazpacho
Španielska národná studená polievka – “gazpačo” je veľmi osviežujúca v horúcich letných mesiacoch. Okrem čerstvých paradajok, sa pridáva aj čerstvá paprika, uhorky, cesnak a olivový olej. Všetka zelenina sa pekne pokrája na menšie kocky a rozmixuje na krém. Podáva sa vychladená, príp. aj s ľadom. Takto za čerstva sa uchovajú všetky vitamíny a olivový olej pomôže ich vstrebaniu do buniek tela. Na ozvláštnenie štruktúry môžete pridať aj na malinké kocôčky nakrájanú cibuľu a zeleninu, ktorú ste použili do mixu.
Indická paradajková vonia orientom
Indický variant pripravíte podobne, ako klasiku, len namiesto cibule použite pór. Pridajte typické indické korenie ako karí alebo kurkumu. Môžete dochutiť aj kokosovým mliekom a limetkovou šťavou. Ak chcete výdatnejšiu, pridajte červenú šošovicu.
Ako vidno, paradajková polievka patri v mnohých kuchyniach medzi hity. My vám želáme Dobrú chuť!