Ste fanúšikmi letných šalátov a sezónnej stravy? V lete je aj na Slovensku z čoho vyberať. Chrumkavé listy rukoly, špenátu, polníčka, ľadového šalátu, čakanky, kučeravých či iných šalátov stačí skombinovať s paradajkami a obľúbeným bielym syrom a rýchly obed alebo večera je hotová aj bez varenia, čo v lete oceňujeme.
Ak máte pocit, že sa opakujete, máme pre vás pár tipov. Naučte sa kombinovať šaláty a dresingy, pridajte k tomu malé šalátové dekorácie ako jedlé kvietky, orieškové lupienky či trochu exotiky v podobe jadierok z granátového jablka.
Keď sa naučíte 3 dresingy a 3 základné šaláty, hneď máte 9 nápadov na letné jedlá. Kombinácie môžu byť rôzne, vytvorte si aj vaše obľúbené. A niekedy niet nad klasiku. ako grécky šalát s uhorkou, paradajkou a olivami. My vám ponúkame naše inšpirácie, ktoré obstoja ako samostatné jedlo s toustami, či syrmi. V lete sú však tiež obľúbené aj prílohové jednozložkové šaláty ako uhorkový, či paradajkový.
3x tip na chutný dresing
1/ Jednoduchý dresing:
- 3 až 5 PL olivového oleja
- šťava z 1 citróna
- soľ a čierne korenie + “vyšší level” 1 PL dijónskej horčice
Dresing pripravíme vymiešaním v miske alebo jednoduchým pretrepaním v uzavretom menšom zaváracom pohári.
2/ Gurmánsky dresing:
- 5 PL olivového oleja
- soľ a čierne korenie
- na jemno nakrájaná petržlenová vňať
- na jemno nakrájaná mladá cibuľka
- na jemno, na malé kúsočky, nakrájaný veľký šampiňón, alebo niekoľko kapár, či olív
- 1 PL dijónska horčica
- 1 PL med
Dresing pripravíme vymiešaním v miske alebo jednoduchým pretrepaním v uzavretom menšom zaváracom pohári.
3/ Proteínový dresing aj pre vegánov:
- 3 PL olivový olej
- do 100 g mandlí alebo arašidov či píniových orieškov / opražené na sucho
- 3 PL vody
- šťava z 1 citróna alebo 2 PL malinový ocot
- soľ a čierne korenie
Mandľové lupienky alebo oriešky dáme na panvicu a na sucho zľahka opražíme. Dáme do mixéra (môžeme použiť aj ručný) spolu s vodou, olivovým olejom, šťavou z citróna a soľou. Rozmixujeme na hladkú smotanovú zmes a nalejeme na premiešaný šalát. Podávame vychladené.
V každom dresingu môžeme citrónovú šťavu nahradiť podľa chuti balzamicovým, vinným, jabĺčným, malinovým či iným obľúbeným octom.
Soľ a korenie používame podľa chuti.
3 x tip na svieže letné šaláty
1/ Podmanivá letná zmes sezónnych listových šalátov, kvietkov levandule, červených granátových jadierok a bieleho syra
Potrebujeme:
- zmes listových šalátov
- väčšie (aspoň 200 g) balenie čerstvého alebo tvrdého bieleho syra
- 1 granátové jablko
- niekoľko stoniek levandule
Šalátové listy opláchneme a natrháme na menšie kúsky a dáme do misy. Pridáme k ním jadierka z 1 granátového jablka, drobné kvietky levandule bez stonky a biely syr typu ricotta, lučina, alebo balkánsky syr.
Všetko spolu zľahka premiešame a spojíme ktorýmkoľvek zvoleným dressingom. Do šalátu ľubovolne pridávame čerstvé sezónne zeleniny ako redkvička, kaleráb, mladá cibuľka a pod.
2/ Listový šalát s cherry paradajkami osviežený avokádom a mandľovými lupienkami a mandľovým dresingom / vhodné aj pre športovcov po tréningu
Potrebujeme:
- chrumkavé listy ľadového šalátu, zopár pikantých rukolových lístkov a farebných čakankových listov (všetko dostupné v Billa)
- zrelé avokádo
- hrsť cherry paradajok a / alebo sušených paradajok v oleji
- hrsť čerstvých šampiňónov (nemusí byť)
- 100 g mandľových lupienkov
Šalátové listy opláchneme a natrháme na menšie kúsky a dáme do misy. Avokádo narežeme a krútivým pohybom prepolíme. Do kôstky zľahka “zatneme” nôž a vykrútime ju von. Dužinu lyžičkou vcelku vyberieme a nakrájame na tenké plátky. Pridáme do misy spolu s prepolenými cherry paradajkami a / alebo nakájanými sušenými pardajkami. Šampiňóny očistíme, nakrájame dáme do šalátu surové, alebo podľa chutí jemne orestované (aj na sucho) na panvičke. Mandľové lupienky dáme na panvicu a taktiež na sucho zľahka opražíme. Polovičku dáme do šalátu a druhú polovičku dáme do mixéra (môžeme použiť aj ručný) spolu s 1 dcl vody, 0,5 dcl olivového oleja, šťavou z citróna a soľou. Rozmixujeme na hladkú smotanovú zmes a nalejeme na premiešaný šalát. Podávame vychladené.
Chutí fantasticky napríklad s hriankou pokvapkanou olejom, do ktorej sme “trením vyžmýkali” polovičku paradajky. Robia to tak na juhu Španielska a chutí to super.
3/ Mediteránska misa zo žltého melónu, rukoly, sušenej šunky a uhorky
Potrebujeme:
- žltý melón
- cca 200 g sušenej talianskej alebo španielskej šunky
- 1 balenie rukoly
- 1 šalátová uhorka
Žltý melón prepolíme a lyžičkou vyberieme jadierka. Dužinu vyberieme tiež lyžičkou a nasekáme ju na menšie kúsky a dáme do misy. Vsypeme balenie umytej rukoly, natrhanú šunku a jednu umytú a nakrájanú uhorku. Všetko spolu premiešame a pridáme dresing.
Zdroj foto: billa.sk, dreamstime.com