Hovädzí Stroganov je pôvodom ruský pokrm, ktorý bol vymyslený v ruskom paláci pre šľachtickú rodinu Stroganov. Je z kvalitného hovädzieho mäsa a s omáčkou zo smotany, kyslých uhoriek a húb. V dnešnej dobe toto jedlo poznáme ako hovädzí Stroganov.
Hovädzí Stroganov – gurmánska klasika
Postup
- Mäso pokrájame na tenké rezančeky a necháme postáť aspoň 30 minút pri izbovej teplote. Aj obe smotany necháme dôjsť na izbovú teplotu. Medzitým si nakrájame cibuľu najemno, uhorky na tenké šikmé plátky.
- Na nepriľnavej panvici zohrejeme olej a sprudka na ňom opečieme kúsky mäsa do hneda. Vyberieme a udržiavame teplé.
- Do uvoľnenej panvice dáme lyžicu masla, pridáme šalotku a šampiňóny nakrájané na tenké plátky. Prihodíme vetvičku tymiánu, soľ a čierne korenie. Chvíľu spolu restujeme, pridáme paradajkový pretlak, potom zaprášime múkou a podlejeme vývarom. Dusíme na miernom ohni do mäkka.
- Prilejeme sladkú smotanu, prevaríme, potom teplotu znížime a pridáme horčicu, kyslé uhorky, kyslú smotanu a kúsky mäsa. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
- Snažíme sa už nevariť, len prehriať a hneď podávame, napr. s cestovinami, ryžou alebo zemiakovými hranolčekmi. Pred podávaním posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou.