pitný režim

Pitný režim – dieťa, školák či malý športovec

 | 

93

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
Ingrediencie

So septembrom a rodičovstvom každoročne súvisí téma školská desiata. Veľmi časté sú otázky rodičov, aký nápoj pribaliť dieťaťu k školskej desiatej, alebo aké sú vhodné nápoje pre dieťa počas dňa či pitný režim počas športu.

Pitný režim vášho dieťaťa, školáka a často aj malého športovca je dôležitý, pretože voda tvorí cca 60 až 70 % celkovej hmotnosti človeka. Jej zastúpenie v školskej, ale i našej dospeláckej desiatej nie je zanedbateľné.

Nedostatok vody ovplyvňuje stav telesných orgánov

Pri takom obsahu vody v tele, je logické, že i menšia dehydratácia, ovplyvňuje stav a kondíciu orgánov, ktorých je voda súčasťou. Pri ľudskom mozgu je obsah vody dokonca o niečo vyšší ako v ostatnej časti tela. Preto sa už pri malom nedostatku tekutín horšie sústredíme. Aj malá dehydratácia môže preto spôsobiť vášmu školákovi zníženie pozornosti. Keď má dieťa pocit, že mu to počas dňa už “nepáli”, treba siahnuť po vhodnom nápoji.

Pitný režim – aké nápoje Nie?

Čistá voda je NAJ pre všetko živé, určite aj pre nás a pre naše dieťa. Veľkým problémom bývajú školské bufety, ktoré by síce nemali predávať “kolové” nápoje, ale sladené nápoje predávať môžu a aj predávajú. Tie sú najčastejšou príčinou vzniku zubného kazu a obezity. Pitie sladených nápojov pri veľkom smäde môže navyše spôsobovať kolísanie nálad a pozornosti v súvislosti s prudko sa meniacou glykémiou vo vašom tele. Chvíľu po vypití sladkého nápoja môžete mať pocit veľkého prílevu energie a vzápätí pozornosť klesá. Keď napríklad dieťa cez prestávku vypije pol litra sladkého nápoja cíti sa osviežené, ale na konci nasledujúcej vyučovacej hodiny môže mať problém udržať plnú pozornosť. Týka sa to najmä presladených perlivých nápojov.

Rovnako i ovocné džúsy sú najčastejšie z koncentrátu s obsahom cukru a nemali by byť dennou súčasťou pitného režimu, jednoducho preto, lebo sú sladké. Pokiaľ dieťa energiu z cukru, či už ovocného alebo pridaného, nevyužije, môže denné pitie džúsov tiež viesť k nadváhe. Samotné ovocie, je však pre dieťa veľmi dobrý zdroj energie, vitamínov a vlákniny.

Ak vaše dieťa športuje

Ak vaše dieťa navyše pravidelne športuje, mali by ste venovať jeho pitnému režimu o to väčšiu pozornosť.  Pri fyzickej záťaži sa zvyšuje teplota tela, začneme sa potiť, čo znamená stratu tekutín. Dochádza pritom nielen k strate vody, ale aj minerálov, predovšetkým sodíka.

Pri cca 4 % strate telesnej hmotnosti potením výrazne klesajú výkony a kondícia (to je približne 2 kg pri váhe 50 kg, čo je pri výkone bežné). Váš žiak, športovec by určite mal mať so sebou vodu počas a po tréningu.

Dôležité je teda dopĺňať tekutiny. Ako? Pred tréningom a počas neho určite len čistá voda.

Po tréningu, alebo po zápase, či turnaji, keď záťaž trvala viac ako hodinu sa doporučujú aj izotonické a remineralizačné nápoje. Vhodná je ľahko mineralizovaná voda. Alebo “domáce ioňťáky”.  Pre deti nikdy nie energetický nápoj na báze kofeínu a pod.

Neúčelné a časté používanie iontových, teda izotonických (vyššie mineralizovaných) nápojov však nápojov môže spôsobovať preťažovanie obličiek a u niektorých typov môže viesť aj k bolestiam žalúdka.

Pri deťoch sú dobrým tipom aj domáce “ionťáky”.

Recept na domáci “ionťák”:

  • Slabý zelený či čierny čaj, mierne osladený (najlepšie medom) a štipka soli (ionty sodíka). Pre lepšiu chuť môžeme pridať aj citrónovú či limetovú šťavu.
  • Vhodný je tiež riedený napr. ananásový džús, pretože neobsahuje kyseliny a nedráždi žalúdok.
nápoje
3x svieže nápoje s ovocím a zeleninou
nápoje
2x domáci sirup z ovocia a byliniek
pitný režim desiata
Aby desiata nešla do školy iba na výlet

 

 

 

 

 

 

 

Prezentačné foto: shutterstock.com