Májová bryndza je pojem a jedným z vydarených bryndzových receptov sú bryndzové podplamenníky. My sme pridali aj slaninku a upiekli sme ich do chrumkava.
Bryndzové podplamenníky
-
Z teplého mlieka, droždia , štipky cukru pripravíme kvások, ktorý necháme napučať 10 minút. Múku premiešame so soľou, pridáme kvások, vlažnú vodu a olej. Spracujeme mäkké, hladké a nelepivé cesto. Zakryté ho necháme na teplom mieste vykysnúť na dvojnásobok, bude to trvať približne 1 hodinu.
-
Kyslú smotanu premiešame s bryndzou (a kôprom) na hladký krém. Ochutíme mletým čiernym korením a opatrne osolíme, keďže bryndza je slaná.
-
Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti a z každej vyvaľkáme ½ cm hrubú placku. Prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme pár minút podkysnúť. Medzitým si vyhrejeme rúru aj 220 °C. Cesto potrieme bryndzovou náplňou, posypeme plátkami cibule, kúskami slaniny a pečieme 15-25 minút do zlata. Podávame teplé, posypané nasekanou čerstvou pažítkou.
-
Ďalšie skvelé recepty z kysnutého cesta, nájdete na stránke Kulinária. Poznáte Detskú pizzu Chobotnicu, Plnené pizové gule, alebo Olivové tyčinky, po ktorých na na párty len tak zapráši! Olivové tyčinky majú radi všetci. Cesto na tyčinky je jemné, preto sa s ním lepšie pracuje, ak vykysne cez noc v chladničke. Výhodou je, že tak ušetríte čas v deň pečenia. a iné dobroty nájdete na stránke Kulinária.
- Cesnakové pizza štangle presne také, ako ich máme radi. Výborné, mäkké a zároveň chrumkavé, také ako si ich dávame v obľúbenej „pizzerke“. Cesnakovo smotanový dresing k ním je klasickým doplnkom.
- Pokiaľ vás na tomto recepte zaujala najviac bryndza, máme pre vás tipy na bryndzové recepty pre deti aj pre celú rodinu. Deti majú radi malé chlebíčky a určite im ulahodíte napríklad bryndzovou nátierkou. Tu je teda recept na Bryndzovú nátierku a iné tipy na chutnú desiatu. Tuniaková nátierka pre deti, alebo nátierka z bryndze je obľúbená a zdravá. K desiatovému balíčku, alebo do krabičky ešte pridáme drobnú zeleninu, ovocie a oriešky, vhodné sú napríklad vlašské orechy, alebo mandle, alebo hotová študentská zmes orechov.