Zapekané zemiaky s kyslou kapustou – chceli by ste si dnes upiecť francúzske zemiaky? Ak áno, určite musíte vyskúšať tento staro-nový recept na trochu iný spôsob. Hlavnú úlohu spolu so zemiakmi a údenou krkovičkou v nich hrá kyslá kapusta. Že sa Vám to nepozdáva? Nebojte sa, také dobré zapekané zemiaky ste ešte neochutnali. Vždy, keď ich u nás doma vyberiem z rúry na stôl, len sa po nich zapráši. Navyše, kyslá kapusta je nášmu tráveniu veľmi prospešná. Nie je s čím otáľať, pusťme sa do toho.
zapekané zemiaky s kyslou kapustou a krkovičkou
Postup
- Rúru si predhrejme na 180 stupňov Celzia a kruhovú zapekaciu formu o rozmere 28,5 cm vymastíme trochou masla a vysypeme strúhankou.
- Zemiaky očistíme a nakrájame na kolieska. Umyté ich vložíme do hrnca so studenou vodou a povaríme. Postačí ich povariť 5 minút od doby, kedy voda v hrnci začala vrieť. Potom ich scedíme a necháme v sitku vychladnúť.
- Ďalej si nakrájame cibuľu na prúžky a opražíme ju na panvici s trochou oleja do zlatista.
- Ak používame surovú krátko údenú krkovičku, môžeme ju nakrájanú pridať na panvicu k cibuli a taktiež opražiť.
- Kapustu zlejeme a pokiaľ je to možné, všetku prebytočnú tekutinu z nej vyžmýkame. Nožnicami alebo nožom ju pokrájame na menšie kúsky.
- Syr nastrúhame na hrubo.
- Na dno a steny formy poukladáme zemiaky. Tie osolíme a okoreníme.
- Na zemiaky rozložíme polovicu cibule, krkovičky, kapusty a 1/3 syra. Potom vrstvíme zemiaky s cibuľou a opäť krkovičku, kapustu a syr.
- Zvyškom zemiakov zakončíme vrstvenie, nezabudnime osoliť a okoreniť.
- V miske zmiešame obe smotany, kyslú aj sladkú a zmesou smotany so zvyškom syra zemiaky zalejeme.
- Pečieme v rúre dozlatista asi 40 minút. Dobrú chuť.