gaštanová roláda

Fantastická gaštanová roláda s mascarpone

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Suroviny na 1 roládu:

Náplň:

Na polevu:

Čerstvá mäta na ozdobu

Ingrediencie

Suroviny na 1 roládu:

Náplň:

Na polevu:

Čerstvá mäta na ozdobu

Ak ste milovníkom gaštanov a sladkostí, táto gaštanová roláda je pre vás splnený sen. Najlepšie pravdaže chutia tie s doma pripraveným gaštanovým pyré, ale Billa ponúka výborné mrazené gaštanové pyré ako plnohodnotnú rýchlejšiu alternatívu (zloženie: viac ako 80 % gaštany, zvyšok cukor a aróma), je chuťovo vynikajúce a kedykoľvek pripravené na použitie. Ak ho skombinujete s lahodným mascarpone a kakaovou piškótou, zatočíte do rolády a polejete tmavou čokoládou, nemôže to dopadnúť zle 🙂 namiesto klasickej čokoládovej polevy som tentokrát použila čokoládovo-smotanovú polevu „ganache“, ktorá pri krájaní nepraská a zostáva krásne lesklá.

Výborná gaštanová roláda ku kávičke

Postup

  1. Rúru zohrejeme na 180 C°, plech na pečenie vyložíme papierom. Pripravíme si vlhkú utierku.
  2. Bielky oddelíme od žĺtkov. Bielky vyšľaháme so štipkou soli takmer dotuha. Prisypeme práškový cukor a pokračujeme v šľahaní, až je sneh pevný a lesklý. Potom na najnižších otáčkach zašľahávame po jednom žĺtky.
  3. Do zmesi jemným pramienkom zašľaháme olej. Nakoniec do peny pomocou stierky zamiešame preosiatú múku a kakao.
  4. Cesto rozotrieme na pripravený plech a dáme piecť na 15-17 minút. Po upečení vyklopíme na vlhkú utierku a pomocou nej opatrne zrolujeme. Necháme dobre vychladnúť.
  5. Medzitým si pripravíme plnku. Rozmrazené gaštanové pyré dáme do misky a vidličkou roztlačíme. Pridáme mascarpone a ručným mixérom vymiešame do hladka, stačí 1-2 minútky, mascarpone by sa mohlo po dlhšom šľahaní zraziť. 200 ml vychladenej smotany tiež vyšľaháme dotuha a pridáme ku gaštanovému mascarpone. Metličkou ručne spolu spojíme do hladkého krému.
  6. Vychladnutý plát cesta opatrne rozvinieme. Natrieme krémom a znovu zarolujeme. Roládu zabalíme do alobalu a dáme minimálne na 3 hodiny vychladnúť a stuhnúť.
  7. Poleva ganache: v hrnci zohrejeme smotanu takmer k bodu varu. Stiahneme z plameňa, nalámeme do nej čokoládu a pridáme kúsky masla. Metličkou premiešavame až kým sa všetko nespojí do hladkého riedkeho krému. Touto polevou polejeme vychladenú roládu a dáme opäť na chvíľu  do chladničky.
  8. Gaštanová roládu sa najlepšie krája vrúbkovaným nožom. Pri podávaní môžeme ozdobiť kopčekom šľahačky a lístkom mäty.