Určite ju robievate – mleté mäso, ochutené cesnakom a majoránkou, vyformované do valčeka a upečené do zlatista – ľudovo sa jej hovorí „sekaná“ a pre tých, ktorí o nej ešte nepočuli, je to vlastne veľká fašírka, ktorá sa pečie vcelku na plechu. Sekaná je veľmi vďačné jedlo – je nenáročné na suroviny aj prípravu, ale zároveň veľmi variabilné – môžete použiť kombináciu akéhokoľvek mäsa (najlepšia je kombinácia bravčového a hovädzieho, ale výborná bude aj z morčacieho, teľacieho, či kuracieho mäsa), chuť sa dá obmieňať použitím rôznych byliniek, či pridaním výrazného syra, napr. parmezánu.
Výborná domáca sekaná
Vyskúšajte aj našu verziu – s paradajkovou omáčkou, ochutenú oreganom. A namiesto pečiva sme ako zahusťovadlo použili zdravšiu verziu, možno netradičnú, ale funguje spoľahlivo – ovsené vločky.
- Ovsené vločky zalejeme mliekom a necháme ich napučať.
- Do väčšej misky dáme bravčové a hovädzie mäso, dobre osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, worchesterovou omáčkou, pridáme najemno nasekanú cibuľu, pretlačený cesnak, nasekanú petržlenovú vňať a oregano. Pridáme napučané ovsené vločky, rozklepneme vajíčka a ochutíme sušenou majoránkou podľa chuti.
- Všetky suroviny spolu poriadne premiesime, najlepšie to ide rukami. Dôkladné spojenie surovín je dôležité, aby nám sekaná v rúre nepraskla.
- Pripravíme si väčšiu zapekaciu nádobu. Z mäsovej hmoty vytvarujeme mokrými rukami veľkú šišku, ktorú uložíme do pekáča a dobre uhladíme (navlhčenými rukami to pôjde lepšie).
- Konzervu sekaných paradajok zmiešame s vodou, cukrom, paradajkovým pretlakom, osolíme a okoreníme. Prelejeme rovnomerne cez mäsovú šišku a prebytočné kúsky paradajok z povrchu zotrieme lyžicou. Pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do rúry.
- Sekanú pečieme 45- 60 minút na 200 °C, na záver dopečieme do hneda pod grilom.
- Po vybratí z rúry necháme pár minút postáť a potom povrch posypeme nastrúhaným parmezánom.
- Podávame so zemiakovou kašou, alebo len tak s chlebom. Chutí výborne aj za studena, napr. do sendviča s mozzarellou a bazalkovým pestom.