Ak máte radi mandľové pralinky s kokosom, Rafaelo torta je pre vás ako stvorená. Je tiež výborná voľba ako narodeninová torta pre všetkých , ktorí oslavujú svoj sviatok počas Vianoc :-)Vianočné sladkosti nemusia byť len linecké kolieska a medovníčky. Táto jednoduchá a sviatočne vyzerajúca torta plná krému z bielej čokolády a smotany, zasypaná kokosom, vám bude evokovať blížiace sa Vianoce.
Výborná Rafaelo torta
Postup
- Najskôr si pripravíme biely parížsky krém – radšej deň vopred, krém musí vychladnúť v chladničke po dobu minimálne 12 hodín.
- Do hrnca nalejeme smotanu, privedieme k slabému varu, stíšime teplotu a pridáme nalámanú čokoládu. Za stáleho miešania necháme čokoládu úplne rozpustiť. Odstavíme a necháme schladnúť. Občas metličkou premiešame, aby sa na vrchu nevytvorila krusta z čokolády. Keď je zmes izbovej teploty a vidíme, že už čokoláda netuhne na povrchu, môžeme ju preložiť do chladničky najlepšie na noc.
- Dopredu si môžeme pripraviť aj korpusy: dve 20 cm okrúhle formy s odnímateľným okrajom vyložíme papierom na pečenie – stačí dno, boky vymastíme maslom alebo margarínom a vysypeme múkou. Rúru predhrejeme na 180 °C.
- Oddelíme žĺtky od bielkov, žĺtky vyšľaháme s cukrom do svetlej peny a zašľaháme lyžicu oleja. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh.
- Do žĺtkovej zmesi na striedačku zamiešavame stierkou múku preosiatu s kypriacim práškom a sneh z bielkov.
- Cesto rovnomerne rozdelíme do dvoch foriem a povrch uhladíme. Pečieme približne 20 -30 minút. Otestujeme špajlou, ktrorú pichneme do upečeného korpusu. Ak vyjde suchá máme hotovo. Korpusy opatrne vyberieme z rúry a necháme 10 minút schladnúť vo forme, potom ich vyberieme a necháme na mriežke úplne vychladnúť.
- Vychladnutý krém vyberieme z chladničky a vyšľaháme do tuha.
- Každý korpus rovnomerne rozrežeme na dve časti, čiže dostaneme 4 korpusy. Na servírovací tanier položíme prvý korpus, potrieme krémom, prikryjeme ďalším korpusom a opäť potrieme krémom atď. Posledný korpus potrieme krémom a rovnako aj boky. Stačí len aby sme vyrovnali povrch. Tortu dáme do chladničky na 15-20 minút zatuhnúť. Potom ju ešte raz poriadne celú natrieme krémom a uhladíme. Nakoniec posypeme vrch aj boky strúhaným kokosom, prebytočný kokos z taniera odstránime.
- Rafaelo tortu dáme do chladničky stuhnúť aspoň na 4 hodiny. Pred podávaním ju ozdobíme kokosovými pralinkami.
- Tip: Namiesto kokosových praliniek môžete tortu ozdobiť plátkami mandlí, ktoré krátko opečiete na suchej panvici do zlata.